Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) yerleşkesinde başlayan orman yangınına ekipler müdahale ediyor.
TÜBİTAK yerleşkesindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.
Durumun bildirilmesi üzerine bölgeye, çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.
Yangına ekiplerin müdahalesi sürüyor.
Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AA muhabirine, yangını haber alır almaz hemen ekiplerin sevk edildiğini belirterek, "Helikopter desteği de talep ettik. Devletin tüm imkanlarıyla müdahale ediliyor. İnşallah kısa bir süre içerisinde netice alacağız." dedi.
Yangın anında yapılması gerekenler hayati öneme sahiptir. İşte yangın durumunda alınması gereken temel adımlar:
İhbar Edin: Yangını hemen yetkililere bildirin. 112 acil hattını arayarak yangın ihbarında bulunun. Yangın durumunu diğer insanlara da haber vermek için yakınınızdakilere bağırarak veya alarm sistemlerini kullanarak uyarı yapabilirsiniz.
Güvende Olun: Yangın çıktığında hızla güvende bir bölgeye gitmeye çalışın. Yangının yayılma hızı çok yüksek olabilir, bu nedenle hızlı davranmak önemlidir. Eğer binadaysanız, dumanın olmadığı, penceresi açılabilen bir odaya sığının ve kapısını kapatın.
Yangın Söndürme Ekipmanını Kullanın: Yangın söndürme tüpü gibi ekipman varsa ve yangın küçükse, yangını söndürmeye çalışabilirsiniz. Ancak yangın hızla yayılıyorsa, bu tehlikeli olabilir. Kendinizi riske atmadan önce mutlaka yetkilileri arayın.
Dumanı Solmayın: Duman, yangının en tehlikeli kısmıdır. Dumanı solumamaya özen gösterin. Eğer dumanın içindeyseniz mümkünse yere eğilin ve sürünerek ilerleyin, çünkü en az dumana yakın yerde daha fazla oksijen bulunur.
Asansörü Kullanmayın: Yangın durumunda asansör kullanmayın, çünkü asansör boşlukları yangın ve dumanla dolabilir.
Kapıları Dokunarak Kontrol Edin: Kapıları dokunarak kontrol edin. Kapaklar sıcaksa, kapının arkasında yangın olabilir. Eğer kapı sıcaksa, kapının açılmasından kaçının.
Yakınma Durumuna Karşı Hazırlıklı Olun: Yangın sonucu yaralanabilirsiniz. Yanık gibi yaralanmaları önlemek için üzerinizde yanmayan bir giysi, örtü veya havlu taşıyın.
Sakin ve Kontrollü Olun: Yangın anında panik yapmamaya çalışın. Panikle hareket etmek daha fazla tehlikeli olabilir. Sakin ve kontrollü bir şekilde hareket edin.
Hızlı ve Güvenli Çıkış Noktalarını Bilin: Eğer yangın anında binadan çıkmanız gerekiyorsa, önceden bina çıkışlarını ve acil çıkış yollarını öğrenin.
Yangın anında yapılması gerekenler hayati önem taşır. Yangın durumunda sakin kalmaya çalışın, kendinizi ve çevrenizdeki insanları güvende tutmak için gerekli adımları atın ve yetkililere hızla haber verin.