Klor ile ilgili meerk ettiğiniz her şey bun haberde. Klor nedir? Klorun özellikleri nelerdir? Kullanım alanları nedir? gibi soruların cevabı haberimizde.
Klor Nedir? Klor Özellikleri
Klor, Ametal element serisinde olan ve periyodik tablonun 7A grubunda bulunan gez haldeki Sarımsı yeşil renkli bir elementtir. Klor elementinin sembolü Cl olarak gösterilir. Klor elementinin atom numarası 17‘dir. Klor elementini bulan ya da keşfeden kaşif ise Carl Wilhelm Scheele isimli bilim adamıdır.
Klor, zehirleyici özelliği bulunan tahrip edici bir elementtir. Gaz ve sıvı halde bulunur. Sıvı klor, atmosferik basınçla gaz haline dönüşür. Bütün metalleri etkileyebilen ve ametallerle etkileşime giren klor, şebeke ve havuz sularının dezenfektesinde çok sık kullanılır. Sanayi ve endüstride de birçok işlem için klora başvurulur. Doğada volkanik gazlar içinde serbest klor bulunabilirken, genellikle doymuş tuz çözeltisinin elektrolize edilmesiyle elde edilir. İnsan sağlığı için olumsuz etkileri olan ancak hijyen ve dezenfeksiyon için önemli bir element olan klor, aynı zamanda temizlik ürünlerinin bileşenleri arasındadır.
Sembolü: Cl Atom Numarası (Proton Sayısı): 17 Atom Kütlesi: 35,453 (2) g/mol Elektron Sayısı: 17 Element serisi: Ametal Periyodik Tablodaki Grubu: 7A Yoğunluk: 0,003214 g/cm3 Erime Noktası: -101,5 °C Kaynama Noktası: -34,04 °C Oda Koşulundaki Hali: Gaz Görünümü: Sarımsı yeşil Keşif: Carl Wilhelm Scheele (1774)
Klor Elementinin Kullanım Alanları
Dünyanın her yerinde, içme sularının dezenfekte edilmesinde kullanılır. Ayrıca, kağıt yan ürünlerinin, boya maddelerinin, tekstil ürünlerinin, petrol ürünlerinin, çeşitli ilaçların, antiseptiklerin, böcek öldürücülerin (insektisitlerin), çözücülerin, plastik ürünlerin ve çok çeşitli tüketim malzemelerinin eldesinde kullanılır. Kloroflorokarbonlar (CFC), kloratlar ve kloroform gibi çok çeşitli bileşiklerin yapısında yer alması nedeniyle, kimya endüstrisinde önemli yer tutmaktadır.