Ersin Tatar: Bu durumun insan haklarına aykırı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC'ye doğrudan uçuşların yapılamamasının izolasyonlar nedeniyle gerçekleştiğini vurgulayarak, bu durumun insan haklarına aykırı olduğunu belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC'nin "20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı Resmi Töreni"nde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Lefkoşa'da düzenlenen etkinlikte bir konuşma yaptı.

Tatar, konuşmasında Kıbrıs'ın tarihindeki önemli bir dönüm noktası olan 20 Temmuz 1974'ün, savaşın değil, barışın ve huzurun yıl dönümü olduğunu vurguladı. KKTC halkının zorluklara rağmen Türklüğün onur ve şerefini ayaklar altına çiğnetmediğini ve adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözümün ancak iki devlet esasında olabileceği düşüncesini yineledi.

Federal temele dayalı çözüm müzakerelerinin KKTC halkını azınlık yapmaya çalıştığını ifade eden Tatar, Rum-Yunan ikilisinin hakimiyetçi zihniyetinin, Kıbrıs'ta federal temele dayanan bir çözümün mümkün olmadığını bir kez daha gösterdiğini belirtti. KKTC'nin eşit statüsünün teyit edilmeden müzakere masasına oturmayacaklarını vurguladı.

Kıbrıs Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası

Tatar, Kıbrıs Türk halkının Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve Türk devletleriyle her alanda ilişki kurmaya ve geliştirmeye hazır olduğunu söyledi. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile işbirliği mekanizmalarının kurulması için çaba sarf ettiklerini, ancak Rum tarafından henüz bir yanıt alamadıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Doğu Akdeniz Konferansı önerisinin bölgede refah ve istikrar için önemli bir adım olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs Türk tarafının 60 yılını dolduran Kıbrıs sorununu iki devletli çözüm vizyonuyla çözmek için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmeye değinen Tatar, Türkiye ve diğer ülkelerden beklentilerinin Rum tarafını eşitliği kabul etmeye ve Kıbrıs Türk halkının ulusal güvenliği ve çıkarlarını koruyacak bir çözüme zorlamaları olduğunu belirtti.

Tatar, Türkiye'nin bölgesel ve küresel anlamda elde ettiği başarıların KKTC'ye de olumlu etkileri olacağını söyledi. KKTC'nin su temin projesi ve elektrik bağlantısı gibi projelerle daha da güçlendiğini ve bilişim ve teknoloji alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini ifade etti.

Açılışı yapılan Ercan Devlet Havalimanı'nın yeni terminalinin KKTC'nin cazibe merkezi olmasına vesile olacağını belirten Tatar, KKTC'nin 20 Temmuz 1974'te bağımsızlığına kavuşmasının ve Türkiye Cumhuriyeti ile Mavi Vatan'da uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan hak ve hukuk temelinde işbirliği potansiyeli oluşturmasının önemine vurgu yaptı.

Doğrudan uçuşların yapılamaması insan haklarına aykırı

Son olarak, KKTC'ye doğrudan uçuşların yapılamamasının insan haklarına aykırı bir durum olduğunu ve yeni terminal binası ile İngiltere ve başka ülkelerden doğrudan uçuşlar yapma girişimlerini artıracaklarını ifade ederek konuşmasını tamamladı. Tatar, Kıbrıs Türk halkının 20 Temmuz 1974'te yaşadığı özgürlük anının hiç sönmeden parlamasını temenni etti.