Kızıldeniz'de gerilim tırmanıyor: 'En az 28 İHA düşürüldü'

ABD ve koalisyon güçlerinin, Yemen'deki İran destekli Husi militanların kontrolündeki en az 28 insansız hava aracını (İHA) vurduğu bildirildi.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), X sosyal medya platformundan Husilere yönelik gerçekleştirilen operasyonlar hakkında bilgi verdi.

Açıklamada, CENTCOM ve koalisyon güçlerinin, Husilerin saldırılarını engellediği belirtildi.

Bu çerçevede, yerel saatle 4.00 ile 8.20 arasında en az 28 insansız hava aracının (İHA) vurulduğu, olayda ABD ve koalisyon güçlerine ait gemilerle ticari gemilerin zarar görmediği ifade edildi.

Kızıldeniz'de son durum

Yemen'deki İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koyarak, bazılarına İHA'lar ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri, bu süreçte Yemen'den atılan füzeleri ve kamikaze dronları birkaç kez düşürdüğünü açıkladı. Husilerin eylemlerinin ardından birçok denizcilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

Küresel deniz ticaretinin güvenliği tehlikeye girdiği gerekçesiyle, 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında çok uluslu bir "deniz görev gücü" oluşturulduğu açıklandı.

31 Aralık 2023'te Kızıldeniz'de İsrail ile bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak'ta ise Kızıldeniz'de İsrail'e destek olduğu iddiasıyla ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya'nın sunduğu Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen durdurulması çağrısını içeren kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştiriliyor.