Kurulduğu 11 Haziran 1868 tarihinden bu yana ülkemizde ve tüm dünyada afetlerin, çatışmaların meydana getirdiği insani acıları dindirmeye çalışan Kızılay, bir buçuk asırlık tecrübesi ve farklı coğrafyalarda insan hayatına dokunan iyiliğini sanat yoluyla çok daha geniş çevrelere taşımayı amaçlıyor. İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Hamidiye Külliyesi’nde düzenlenen tanıtım toplantısı; Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Kızılay Genel Müdür Dr. İbrahim Altan, Kızılay Yönetim Kurulu üyeleri ile yayın dünyasının temsilcilerini ve okurları bir araya getirdi.
“Odağına insanı koyan bir yayıncılık politikası yürütmeye çalışacağız”Kızılay’ın 154 yıldır yapmış olduğu yayıncılık ve sanat faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunan Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Üniversal olan insanlığa ait olan bilgiyi insanlıkla paylaşmak için kültür ve sanat yayınlarımızı yeni yüzüyle karşınıza çıkartıyoruz. Çok farklı yelpazelerde içerikler göreceksiniz. Bilimsel çerçevelerden, popüler teknolojik yayıncılıktan edebiyata şiire kadar çok farklı alanlarda yayın yapacak. Tamamen insanımızın ihtiyaç duyduğu, onu güçlendirmeye, onu desteklemeye, ona farkındalık kazandırmaya çalışan, bunu da Kızılay’ın afet, insani yardım, insan sağlığı alanından yola çıkarak yapan ama bütün o ekosistemi, tüm çerçevesini kuşatmaya çalışan ve odağına insanı koyan bir yayıncılık politikası yürütmeye çalışacağız” diye konuştu.
“Yayınlarımızın hepsi ücretsiz olacak”Kınık, “Çok sayıda yayınımız var. Bu bir insanın veya bir grup akademisyenin altından kalkamayacağı bir hazine. Dolayısıyla bu hazinenin biraz daha evrensel bir enerjiye ihtiyacı var. Biz de akademik cazibe oluşturmaya çalışıyoruz. Elimizden gelen destekleri vereceğiz. Çok ciddi bir arşivimiz var. Bu arşivimizin içerisinde halen araştırmayı, bugünün insanlığına o bilgileri taşımayı hak eden çok sayıda belgemiz bulunuyor. Akademisyenlerimizin ilgisini bekliyoruz. Sözü olan, iyi düşünen, derin düşünen, ben de katkı verebilirim diyen herkesi bekliyoruz. Yayınlarımızın hepsini ücretsiz vereceğiz. Herkes erişebilir olacak bu içeriklere” dedi.
Alanında ilham veren çalışmalara imza atan Kızılay Kültür Sanat Yayınları; afet, insani yardım ve halk sağlığı alanında yürüttüğü faaliyetleri tarihi, edebi, bilimsel ve kültürel çerçevede ele alan kitaplar ile tercüme ve telif kitaplar yayınlayacak. Ülkemizin ilk hemşirelerinin, ebelerinin tuttuğu notlardan oluşan kitaplardan, Enis Batur’un kaleme aldığı esere, editörlüğünü Gazeteci Öğretim Üyesi Safure Cantürk’ün yaptığı ve pek çok önemli gazetecinin göçmenlerle ilgili hikâyelerini anlattığı “Bir Dolu Anadolu” kitabından, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın kaleme aldığı esere kadar bir dizi yayın, ilk kez okurların ve araştırmacıların ilgisine sunuluyor.
"Balkanlar'da Yetim Türkler", "Plevne'den Erzurum'a Kızılay'ın Emri Altında", "Balkanların Yükü", "Balkanlar'dan Türkiye'ye Göçler", "Süper Havalı Teknoloji Nasıl Çalışır", "Sanat Bakacından Savaş", "Adnan Adıvar", "Besim Ömer Paşa", "Safiye Hüseyin Elbi", "Yusuf Akçura" ve "Öteki Sürgün" adlı eserler de ilk etapta yayına hazırlanan 14 kitap arasında yer alıyor.