Kırgızistan'da öze dönme politikalar doğrultusunda yeni yasa ve kanunlar onaylanmaya başladı. Bunlardan biri de Kırgız dilinin resmi ve devlet dairelerinde kullanması ile ilgili.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un geçtiğimiz günlerde kabul edilen Kırgız dili yasasına ilişkin açıklaması Kırgız toplumunda hararetle tartışılıyor.
Kırgızistan Devlet Başkanı Sadyr Japarov, eleştirilerine yanıt vererek, yasanın Rusça'ya karşı "ayrımcılık" yapmadığını, ülkede her iki dilin de eşit koşullar altında kullanıldığını kaydetti. Cumhurbaşkanı bu görüşünü 24 Temmuz'da ulusal haber ajansı "Kabar" ile yaptığı röportajda dile getirdi .
Kırgızların kendi dillerini kullanmalarını eleştirdiRusya'nın baş diplomatı Sergey Lavrov , 19 Temmuz'da ticari olmayan kuruluşların temsilcileriyle yaptığı görüşmede Kırgızistan'da Kırgız dili yasasının kabul edilmesini eleştirdi ve Rusça'nın ayrımcılığa uğradığını söyledi.
Lavrov, "Bu fikir doğduğunda Kırgız arkadaşlarımızı bunun çok "demokratik olmayan" bir adım olduğu konusunda uyarmıştık. Tüm devlet çalışanlarının Kırgızca bilmesini ve o dilde çalışmasını zorunlu kılan düzenlemeden bahsediyorum" dedi.
'Rusya'nın bir bölgesi gibi muamele görüyorlar'
Lavrov'un açıklaması Kırgız toplumu tarafından ülkenin içişlerine müdahale olarak algılanıyor. Kırgızistan'ın eski Ekonomi Bakanı Emil Umotaliev'e göre Rusya, Orta Asya'daki jeopolitik etkisini artırmak için Rusça'yı bir silah olarak kullanmak istiyor. Resmi Bişkek, Kremlin'e sert bir cevap veremese bile ülkede Kırgız dilini geliştirmeye devam etmesi gerektiğini söylüyor.
Bakan, "Ruslaştırma yöntemi ve sömürge rejiminde kalmanın araçlarından biri de dil meselesidir. Rus dilini terk etmek, eski sömürge rejiminin dilini, emperyalist politikayı terk etmek demektir. Verdikleri mesaj korkutma ve boyun eğdirmedir. Aramızdaki itaatkaç "içe dönük" Kırgızlar var onların bu durumu sindirmesi gerek" dedi.
Kaynak: Azattıq.org