Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından deprem bölgesinde yaşayan işverenler için kısa çalışma ödeneği başladı.
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük depremde toplamda 11 il büyük bir yıkıma uğradı. Depremden etkilenen 11 ilde çeşitli uygulamalar yapılırken işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği de gündemdeki yerini almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı imzalamasının ardından deprem bölgelerinde işten çıkarma yasağı ile birlikte kısa çalışma ödeneği uygulamalarının başladığı belirtildi.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDICumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan kısa çalışma ödeneği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yayımlanana karara göre depremden etkilenen bölgelerde belirli şartların sağlanması doğrultusunda işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği uygulamaları başladı. Kahramanmaraş'ta 7. ve 7.6 şiddetinde meydana gelen depremler büyük oranda yıkım ve can kaybına neden oldu. Depremin meydana geldiği illerde istihdamın korunabilmesi için çeşitli adımlar atıldı. Alınan kararlardan biri de belirli kurallar dışında çalışanların işine son verilememesi durumu oldu. Yayımlanan karara göre bazı kurallar haricinde çalışanların işine son verilemeyecek.
KİMLER KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALACAK?Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından kimler kısa çalışma ödeneği alacak sorusu da hız kazandı. İşten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği uygulamaları yalnızca deprem illerinde yaşayanları kapsar. Deprem bölgelerinde istihdamın sağlanmasını hedefleyen karar ile OHAL süresi boyunca başvuruda bulunan işverenlere kısa çalışma ödeneği ödenecek. İşverenler depremden ötürü bölgesel kriz meydana gelmesi dolayısıyla Türkiye İş Kurumu'na yazılı başvuruda bulunabilecek. OHAL süresi boyunca yapılan başvurularda yıkılmış ya da acilen yıkılacak, ağır hasarlı ya da orta hasarlı binalarda uygunluk tespitinin tamamlanmasının beklenmesi zorunluluğu yok. İşverenlerin başvuruları tamamlandıktan sonra kısa çalışma ödeneği işverenlere verilecek.