İsmail Zelvi
Koronavirüs sebebiyle dünyanın dört bir yanından öğrenciler ve vatandaşlarımız Türkiye’ye getirilirken Kırgızistan’da eğitim gören 210 Türk öğrenci evlerine dönme istekleri bir türlü karşılanamadı.
Sağlık sistemi zayıf olan Kırgızistan’dan Türkiye’ye son sefer Pegasus Havayollarının 19 Mart tarihinde yapıldı. O tarihten sonra Türkiye’ye gelmek isteyen öğrenciler imkan bulamadı. 16 Mayıs’a kadar uçak bileti bulunamıyor. 15 Mart’ta Üniversite koronavirüs sebebiyle 8 Nisan tarihine kadar online eğitime geçti. 5 bin öğrencisi bulunan okulda Kırgız öğrenciler evlerine gönderildi. Öğrenci yurdunun B bloğu boşaltılarak koronavirüs tecrit merkezi haline getirildi. Öğrenciler A blokta toplandı.
En büyük sorun beslenme
Durumları hakkında bilgi istediğimiz öğrenciler, “En büyük sıkıntımız yemek. Öğle öyününde çorba, akşam ise sandviç ücretsiz veriliyor. Bunun dışında yiyecek bulmak çok zor. Ivır zıvır yiyeceklerle ayakta kalmaya çalışıyoruz” dediler
Okul rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı’nın Şubat sonunda Türkiye’ye gittiğini rektörlüğe Anvarbeg Mokeev’in vekalet ettiğini belirten öğrenciler, “Ülkemize dönme isteği talebimizi dışişleri bakanlığına, Türkiye Cumhuriyeti Bişkek büyükelçiliğine defalarca iletilmesine rağmen olumsuz yanıt alınmıştır. Her gün vaka sayısı artan Kırgızistan da sağlık güvenliği gün be gün azalıyor. Bahar döneminde interaktif eğitime geçileceği göz önünde bulundurarak Türkiye Cumhuriyeti öğrencilerinin Kırgızistan da kalmalarının hiçbir anlamı yoktur” dediler.
Türkiye’ye dönemiyorlar
Öğrenciler Türkiye’ye gelerek süreci evlerinde aileleriyle geçirmek istediklerini sağlıklarının bozulmasından endişe ettiklerini söylediler. Öğrenciler, “Buradaki öğrencilerin psikolojisi çökmüş durumda ve bundan ailelerimiz endişe duymakta ve olumsuz etkilemektedir. Hocalarıma yemeğe çıkarken öğrenciler ekmek arası ile geçiştiriliyor. Gerekli tüm mercilere başvuru yapmamıza rağmen dönüş alamıyoruz. Yurt Odalarımız en başından beri sadece 1 defa dezenfekte edildi ve genel temizlik yapılan bezler hiç değiştirmeden kullanılıyor. Buradaki yöneticiler her zaman bizimde bilgimiz yok diyerek olayı geçiştiriyorlar” şeklinde dert yandılar.
Sağlık bakanı görevden alındı
Kırgızistan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının görülmesinden sorumlu tutulan Sağlık Bakanı Kosmosbek Çolpanbayev ile Sağlık Bakan Yardımcısı Altınay Ömürbekova görevlerinden alındı.
Kırgızistan Devlet Başkanı Sooronbay Ceenbekov'un Kovid-19'la mücadele çalışmalarını eleştirdiği Sağlık Bakanı Kosmosbek Çolpanbayev ve Sağlık Bakan Yardımcısı Altınay Ömürbekova'nın görevlerinden alındığı açıklandı. Bakan ve yardımcısı koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek için zamanında tedbir almadıkları gerekçesiyle görevlerinden alındığı ifade edildi.
Kırgızistan'da şimdiye dek 111 koronavirüs vaka sayısı tespit edildi. Resmi rakamlara göre henüz ölü yokken 3 hasta tedavilerinin ardından taburcu edildi. Ülkede test kiti gibi uygulamalar bulunmuyor.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi 30 Eylül 1995 tarihinde İzmir’de imzalanan anlaşmayla 1997-98 öğretim yılında açıldı. Üniversite, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri arasında eğitim ve kültür yönünden ilişkileri sağlamlaştırma amacı ile öğretim veriyor. Üniversite, Kırgızistan uyruklu öğrencileri kendi öğrenci seçme ve yerleştirme merkezince yaptığı sınavla, Türk öğrencileri Türkiye Cumhuriyeti Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) yapılan YGS ve LYS sınavları ile, diğer Türk ve akraba topluluklarına mensup öğrencileri ise yine ÖSYM'ce yapılan TCS (Türk Cumhuriyetleri Sınavı) ile almaktadır. Üniversitede, 8 Fakülte, 4 Yüksekokul, 1 Meslek Yüksekokulu, 2 Enstitü, 1 Uzaktan Eğıtim Merkezi Bulunmaktadır.