Kırgızistan Kültür Günleri kapsamında Ankara'da Kırgız Film Günleri'nin açılışı yapıldı

Kırgızistan Kültür Günleri kapsamında Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde Kırgız Film Günleri'nin açılışı gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı ve Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde düzenlenen Kırgızistan Kültür Günleri kapsamında Kırgız Film Günleri etkinliğinin açılışı yapıldı.

"Ağacın Şarkısı" adlı filmin gösterildiği ve Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un fotoğraflarının sergilendiği etkinlikte, Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakan Birinci Yardımcısı Timurlan Ajımaliyev, Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbaev, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev ve çok sayıda davetli katıldı.

- "İki kardeş halk" vurgusu

Ajımaliyev, açılış konuşmasında, "Kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılını tebrik ediyorum. Ay yıldızlı bayrağınızın göklerde olmasını ve ülkede her zaman barış olmasını diliyorum." dedi.

Türkiye ile Kırgızistan'ın dünyanın iki farklı bölgesinde bulunmasına rağmen "iki kardeş halk" olduğuna vurgu yapan Ajımaliyev, Türkiye'nin kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle düzenlenen "Türk Sinema Haftası"nın büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Ajımaliyev, Kırgızistan Kültür Günleri'nin Ankara ve Antalya'da düzenlenmesine destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığına teşekkür etti.

- "Bu etkileşimler tarihi ve insani bağların göstergesi"

Büyükelçi Kazakbayev ise etkinliğe katılımından dolayı davetlilere teşekkür ederek, bu etkinliğin Kırgızistan'ın bağımsızlığının 32'inci, Türkiye'nin kuruluşunun 100'üncü yılında gerçekleştiğine dikkati çekti.

Cengiz Aytmatov'un kitabı "Selvi Boylum Al Yazmalım"ın Türkiye'de film uyarlamasının çekildiğini hatırlatan Kazakbayev, bu filmde oynayan Türkan Şoray'ın Türk Sinema Haftası'nın düzenlendiği Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunmasının sembolik olduğunu söyledi.

Kazakbayev, bu etkileşimlerin Kırgızistan ve Türkiye arasındaki tarihi, kültürel, insani ve yapıcı bağlarının göstergesi olduğunu ifade etti.

- Kültürel ilişkilerin ileri seviye taşınması temennisi

Yılmaz da konuşmasında, "Kırgızistan ile Türkiye arasındaki derin, tarihi ve kültürel ilişkileri daha ileri seviyeye taşıyacağını düşündüğüm Kırgızistan Kültür Günleri'nin de bu vesileyle hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un eserlerinin 170'in üzerinde ülkede yayımlandığına ve bu eserlerin tamamının sinema filmine dönüştürüldüğüne işaret eden Yılmaz, "Ben bir kez daha Cengiz Aymatov'u bizlere bıraktığı o eşsiz miras için, Türk kültürüne yapmış olduğu katkılardan dolayı minnetle, özlemle, saygıyla, rahmetle anıyorum." diye konuştu.

Yılmaz, Türk sinemasının son yıllarda çok geliştiğinin altını çizerek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle çekilen filmlerin dünyanın en prestijli festivallerde ödül aldığını söyledi.

Türkiye'den 173 ülkeye ihraç edilen dizilerin 750 milyon kişiyle buluştuğunu belirten Yılmaz, bu sayede çocuklarına Türkçe isim veren yabancılar olduğunu kaydetti.