Programa Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalççın Topçu, Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov,Kırgızistan Ankara Büyükelçisi İbragim Junusov, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Aynura Temirbekova ve çok sayıda diplomatik temsilciler ile eski millet vekilleri ve bakanlar katıldı. Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakan Yardımcısı Aynura Temirbekova Yalçın Topçu'ya gösterim ve sergi anısına şilt takdim etti.
"AYTMATOV ORTAK DEĞERİMİZDİR"
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, burada yaptığı konuşmada, Cengiz Aytmatov'un Türk dünyası için rol model olduğunu belirtti:
"Türk Dünyasının rol modeli diplomat, gazeteci, çevirmen, edebiyatçı ve siyasetçi Cengiz Aytmatov eserleri ile Anadolu'da her eve girmeyi başarmış ortak değerimizdir. Aytmatov'un Cemile romanını okuyan bir Anadolu genci bu kitaba belki de en büyük aşk romanı diyecek. Bu işi anlayanlar da Cemile romanı için gelmiş geçmiş en önemli aşk romanlarından biri diyor."
"GEÇ KALMADAN DİLDE, İŞTE VE FİKİRDE BİR OLACAĞIZ"
Düzenlenen film gösterimi ve serginin kardeş ülkeler arası bir kültür alışverişine vesile olduğunu kaydeden Topçu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Manas Destanı'ndaki sözler sadece Kırgızlar için değil, tüm Türk dünyası içindir. Bizim Türk-İslam Dünyası olarak yapmamız gereken bir an evel İsmail Gaspıralının dediği gibi işte, dilde, fikirde bir olmalı; beraber ticaret, beraber siyaset, beraber turizm yaparak kültür ve eğitim alanında bir olacağımız projeleri hayata geçirmeliyiz. 1 Milyar 700 milyon güvenliğimiz, özgürlüğümüz, refahımız, istikbalimiz ve istiklalimiz için bir araya gelmemiz şarttır. Birilerinin kendi medeniyet havzalarında birliktelik oluşturmaları meşru oluyor da bizimki niye olmasın."
"DÖKTÜKLERİ KANIN HESABINI AY-YILDIZLI AL BAYRAĞA VERECEKLERDİR"
"Bizim medeniyet coğrafyamızda, yerin altındakiler için yerin üzerindeki kardeşlerimizin kanını döken, sömürgeci derebeyi medeniyetinin temsilcileri ve onların piyonları, döktükleri kanların hesabını merhamet ve nizam medeniyetinin çocukları ve son ordusu olan ay-yıldızı al bayrağın sahiplerine vereceklerdir."
"TÜRKİYE BABAMIN İKİNCİ EVİYDİ"
Açılışta konuşan Cengiz Aytmatov'un oğlu Askar Aytmatov, babasının Türkiye'yi ikinci evi olarak gördüğünü vurgulayarak, "Babam Türkiye'ye her gelişinde ilham ve moral bulur, gelecek eserleri için çalışırdı." dedi. Aytmatov, babasının ölümünün üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen hala eserlerine büyük bir talep olmasını "Demek ki kitaplardaki hümanist mesajı hedeflere ulaştı." sözleriyle açıkladı.
"AYTMATOV KIRGIZLARIN PASAPORTUDUR"
Aytmatov'un dünyanın önemli yazarlarından biri olduğunu belirten Büyükelçi İbragim Junusov, "Kırgızlar nereye giderse gitsin herkes tanıyor. Kırgızların bir pasaportu var, adı Cengiz." dedi.
Junusov, Kırgız tarihini öğrenmek isteyenlerin, Aytmatov'un kitaplarını okumasının yeterli olduğunu söyleyerek, "Cengiz Han dünyayı kılıçla fethettiyse bizim Cengiz de dünyayı kalemle fethetti." diye konuştu.
Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Temirbekova da Aytmatov'un 90. doğum gününün sadece Türkiye ve Kırgızistan'da değil, tüm dünyada kutlandığını belirterek, "Aytmatov'un isminin dünyanın her yerinde caddelere, meydanlara ve okullara verilmesi bizim için büyük bir onurdur." ifadesini kullandı.