Bir yandan Çözüm süreci tüm kararlılıkla devam ederken, diğer yandan ise hükümet alevi vatandaşlarının sorunlarının çözümü için yeni bir girişimde bulunuyor. Daha önce başlatılan Alevi Açılımlarının devam için Başbakan Erdoğan talimat verdiği açıkladı. İkinci açılım sürecinde somut adımların atılması bekleniliyor.
Kimlik Aleviliği değil İnanç AleviliğiBaşbakan'ın açıklamasından sonra bu sürecin başlayacak olması alevi vatandaşları mutlu etti. Alevi vatandaşlara yönelik kucaklayıcı dilin kullanılması sevindirdi. Alevi vatandaşlar, bu süreçte talep ve beklentilerin ötesinde devletten ve toplumdan saygı ve itibar görmek istiyor. En önemli talep ise Açılım sürecinde kimlik Aleviliğini tamsil eden sol eğilimli dernek ve vakıf yöneticilerinden ziyade inanç Aleviliğini temsil eden dede ve babaların muhatap alınması.
Sürece destek veririzAlevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel açılım sürecinde resmi talep gelmesi üzerine destek verecekleri açıkladı: "Sadece alevi vatandaşlar olarak değil bu ülkede yaşayan insanlar olarak beklentimiz Türkiye'nin çoğulcu demokratik bir anayasa kavuşması ve Alevilere ilgili önyargının zihniyetin değişmesi gerekir."
Sorun siyasallaşınca çözüm zorlaşıyorHükümet tarafından başlatılan ilk açılıma Alevi kurumları olarak gelen çağrıya icabet ettiklerini hatırlatan Selahattin Özel, Alevi kurumları olarak bazı noktalarda birleştiklerini söyledi. Bunların Cemevlerinin yasal statüye kavuşması, Madımak Oteli'nin müze olması zorunlu din derslerinin kaldırılması gibi noktaların olduğunu vurgulayan Özel, çalıştay sonrası açıklanan raporlarda bu taleplerin yer almadığını kaydetti. İkinci Alevi Açılımında beklentilerini ise Özel şöyle açıkladı: "Beklentilerimiz şu: Bu iş inanç özgürlüğü kapsamında yapılsaydı, sorun çoktan çözülmüş olacaktı. Aleviler kendi iç sorunları varsa onlarla ilgilenmiş olacaktı. İnanç kapsamında sorun çözülmediği için ve siyasallaştığı için bu çözümsüz kalıyor."
ALEVİ AÇILIMININ İPUÇLARICemevlerine mali destek paketi hazırlanacak, Alevi dedelerinin mali giderlerinin karşılanması gündemde, iki ayrı üniversiteye Pir Sultan Abdal ve Hacı Bektaş-ı Veli ismi verilecek, Alevilik ders kitaplarında daha detaylı işlenecek. Bunları yanı sıra atılması beklenen adımlarsa şöyle:
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla birlikte Alevi açılımında ikinci perde açıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığındaki heyet çalışmalara başladı. İkinci aşamadaki ilk çalışma, Alevi açılımına dair bugüne kadar yapılanların dosya haline getirilmesi olacak.
Dosyada düzenlenen Alevi çalıştayları, Madımak Oteli'nin kültür merkezi haline getirilmesi, Alevi klasiklerini Türkçeye çevrilmesi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabına Alevilik ve Bektaşilikle ilgili bölümler eklenmesi gibi konulara yer verilecek. Bu dosyanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte değerlendirilmesinin ardından yeni yol haritası belirlenecek.
Nevşehir Üniversitesi'nin adının "Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi", Tunceli Üniversitesi'nin adının ise "Pir Sultan Abdal Üniversitesi" olarak değiştirilmesi gündeme geldi. Türkiye genelinde Alevi önderlerinin isimlerinin yaygınlaştırılması da planlanıyor.
Ancak İstanbul'a yapılacak üçüncü köprüye "Yavuz Sultan Selim" adının verilmesi konusunda ise geri adım atılmayacağı belirtiliyor. Öte yandan, Alevi dedelere maaş düzenlemesi üzerinde çalışılmıyor çünkü Alevi önderleri bu konuya sıcak bakmıyor. Ayrıca cemevlerinin statüsü ile ilgili olarak uygun bir formül de aranıyor.