Kilise, Biden'ı AFOROZ etti!

GEÇTİĞİMİZ günlerde medyada yer alan bir habere göre ABD'deki Katolik piskoposlar, Biden'ı kürtaj haklarına verdiği destek nedeniyle, "Kutsal Efkaristiya" olarak bilinen ayinden men etmek için hazırlanan taslağa destek verdi. Piskoposlar, Vatikan'ın itirazlarına rağmen geri adım atmadı. John F. Kennedy'den sonra ülkedeki ikinci Katolik başkanı hedef alan bu karar geçen hafta cuma akşamı yayınlandı. Karar oy çokluğuyla, 24 ret oyuna karşılık 73 kabul oyuyla kabul edildi.

ALİ RIZA DEMİRCAN HOCA

Ana sağlığının önemi

Bu olay vesilesiyle "İslam’a Göre Cinsel Hayat" isimli eserimizde Kürtaj ile ilgili verdiğimiz bilgileri hatırlatmak isterim.

“Açık ve kesin bir dille yasaklamasa da azil yapmayı tasvip buyur­mayan İslâm Dîni’nin, ana sağlığı gerektirmedikçe, kürtajı hiç mi hiç tasvip buyurmayacağı açık bir gerçektir. Ancak ana sağlığının kürtajı gerektirdiğine, ana karnındaki çocuğun bir insan olduğu gerçeğine inanan bir grup uzmanın karar vermesi gereklidir.

Kürtaj yasaktır

Mü’min kadınların Allah’a ortak koşmamak ve hırsızlık yapma­mak gibi temel bir İslâmî görevi de, çocuklarını öldürmemektir. Mümtehine Sûresi’nin 12. âyetiyle konulan “..Çocuklarını öldür­memeleri..” şeklindeki öldürme yasağı, İslâm bilginlerine göre çocuk düşürmeyi, dolayısıyla kürtajı da içine almaktadır.[2]

Bu bilginlere göre, Kur’ân-ı Kerîm’in fakirlik endişesiyle, batıl inançlar ve yorumlar sebebiyle çocukların öldürülmesini yasaklayan anlamlarını sunacağımız şu âyetleri de çocuk düşürme; kürtaj yasa­ğını içine almaktadır. Kaldı ki kürtajda ana sağlığını tehdid eden büyük bir tehlike de vardır. Yalnızca bu tehlikenin mevcûdiyeti bile kürtajı gayr-ı meşrû kılmak için yeter sebeptir.

Gayri meşru durum!

Kocanın veya kadının ya da karı-kocanın birlikte isteği, kürtajı meşrû/caiz kılmaz. Hamileliğin gayr-ı meşrûluğu bile kürtajı meş­rûlaştırmaz. Çünkü biz mü’minler, nefislerimizi tehlikeye atmamakla emrolunmuşuzdur.

Cana kıymaktır!

Burada öneminden ötürü açıklanması gereken bir konu da şudur. Bilerek kasıtla veya hata yolu ile çocuk düşürme, bir cana kıymadır. Peygamberimizin uygulamasına göre, Gurre denilen ve yaklaşık 215 gr. altın tutarı tazminat cezasını gerektirir. Çocuğu kürtaj ettiren ana-baba da olsa bu cezayı ödemekle yükümlüdür. Ğurre, düşürülen ço­cuğun (cenin) mîrası kabul edilir ve düşmesine sebep olan kimse veya kimseler hariç, varisleri arasında paylaşılır.

NOT: Kutsal Efkaristiya ne demektir?

Efkaristiya tüm hıristiyanlarca Mesih'e bağlılığın kaynağı kabul edilir. Ekmek ve şarapla yapılan rituel ayindir. Ekmek İsa'nın bedenini, şarap ise İsa'nın kanını sembolize eder. İsa'nın son akşam yemeğini sembolize eder.

-------------------

Çocuk düşürmek haramdır

Ana rahmindeki çocuğa rûhun üflenmesinden önce ve sonra çocuğu düşürmenin hükmü hakkında fukahanın farklı görüşlerini, İmam Gazzali’nin bu mevzudaki ihatalı mütalâasını ve buna dayanarak fukahanın, aşılanmış yumurtada hayat bulunduğunu bildiklerini kaydettikten sonra Mahmut Şellût şöyle diyor:

“Rûhun üflenmesinden (dördüncü aydan) önce çocukta hayat yoktur diyen fakihlerin maksadı herhalde, dışarıdan ve bilhassa ananın hissettiği hayat belirtileri olacaktır. Yoksa aynı fukaha, ana yumurtasıyla birleşen spermin canlı olduğunu bilmektedirler. Buna dayanarak diyebiliriz ki âlimlerin çocuk düşürme mevzuundaki farklı görüşleri bu inceliğe dikkat etmemekten ileri gelmiştir; yahut da “bu durumda düşürme, canlılık dışardan hissedilir olduktan sonra düşürme gibi değildir” demek istemişlerdir.

Şu halde hangi devrede olursa olsun çocuk düşürmenin haram olduğunda bütün âlimler birleşmiş oluyorlar. Yine hangi zamanda olursa olsun zaruretlerin, kendi ölçülerine göre yerleri vardır. Bu açıklamalar, din ile tıbbın bu mevzuda görüş birliği içinde olduklarını ortaya koymuş olmaktadır.”

----------------

Tüm dinler düşük olayını yasaklamıştır

DİNLER tarihine baktığımızda, gerek semavi ve gerek semavi olmayan batıl dinlerin anne karnındaki çocuğun düşürülmesini yasakladığını görüyoruz. Budizm, Zerdüştlük ve Hinduizmde çocuk düşürmek yasaklanmıştı. Hatta Hintlilerde çocuk düşüren kadın kastın dışına çıkarılırdı.

Yahudilerin kutsal kitabında evlilik ve çoğalma emredilmiş olduğundan kısır eşin boşanması ve cariyelik kavramı meşru sayılmıştı.

Tevrata göre, “çocuk düşüren kadın çocuğun ölümüne ve nüfusun azalmasına sebep olduğu için cani sayılır”. İslamiyette olduğu gibi hristiyanlıkta da çocuk düşürmek büyük günah kabul edilmiştir. Kiliseler tarih boyunca hristiyan kadınların çocuklarını düşürmek için ilaç içmelerini yasaklamış ve kınamışlardır. İncilin “Çoğalınız ve dünyayı doldurunuz”buyruğundan hareket eden Papalık ve kiliseler çocuk düşürme fiiline karşı çıkmışlardır.

***

Üreme hususunda Kur'anî bir dua

Kürtajı da içine alan “Korunma” bahsini, bu konudaki bazı tereddütleri gideren bir fetva ile ve ilahî rızaya ermiş kullar diliyle yapılan ve bizleri de çocuk talebine yönelten Kur’ânî bir duâ örneği ile bitirelim:

“Ey Rabbimiz! Bize eşlerimizden ve nesillerimizden gözleri­mizin bebeği olacak çocuklar ve torunlar ver. Bizi, Senin yasalarına aykırılıktan korunacaklara rehber kıl.”