Kılıçdaroğlu'ndan Haşim Kılıç çarkı

Daha altı ay önce 'yargıçların sıcak siyasete yönelik söylemi doğru değildir' diyen Kılıçdaroğlu, Kılıç'ın son açıklaması üzerine 'yargıçlar kaygılarını dile getirdi' ifadesini kullandı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın hükümeti hedef alan siyasi açıklamasına muhalefetten büyük destek ve övgü geldi. Oysa Kılıç, uzun süredir CHP ve MHP'nin hedefindeydi. Kılıç'ın açıklamaları sonrası muhalefetin söylemi birden değişti.

Önceki yıllarda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Haşim Kılıç'ın hukuk fakültesi mezunu olmadığını, siyasilere hukuk dersi veremeyeceğini, buna yetkisi olmadığını, yargıçların sıcak siyasete yönelik görüş bildiremeyeceklerini, yargıçların ancak verdikleri kararlarla konuşabileceğini söylemişti.

Kılıç'ın hükümeti hedef almasının ardından ise CHP lideri şaşırtıcı bir şekilde söylem değiştirdi ve "yargıçlar savunmaya geçmişse bu ülkede bir şeyler var demektir. Yargıçar kaygılarını dile getirdi" ifadelerini kullandı.

İşte Kılıçdaroğlu'nun önceki ve sonraki bazı söylemleri:

HAŞİM KILIÇ'IN SON ÇIKIŞINDAN ÖNCE KILIÇDAROĞLU:

- Ben Anayasa Mahkemesi başkanıyım diyelim. Birisi hülle yoluyla üye olarak atanıyor. Ben içime sindiremem o üyeyigeri gönderirim. Sayın Haşim Kılıç hülle yoluyla Anayasa Mahkemesi Başkanı, hülle yoluyla atananı hangi gerekçeyle ve hangi ahlakla kabul etti ve yemin ettirdi.

- Sayın Başkan, öyle anlaşılıyor ki, hukukun Haliç bölümünde yaşıyor. Kokulara alıştı. Bize hukuk dersi vereceksin, yemezler. Senin hukuk dersine ihtiyacımız yok. Hukuk dersi değil, hukuk fakültesinde bile okumadın zaten. Hukuk fakültesinde okumayan bir adamın bana hukuk dersi vermeye yetkisi de olmaz.

- Yargıçların sıcak siyasete yönelik söylemleri doğru değildir. Bütün demokrasilerde yargıçlar kararlarıyla konuşurlar.

HAŞİM KILIÇ'IN HÜKÜMETİ HEDEF ALMASINDAN SONRA KILIÇDAROĞLU:

Hukuk savunmaya geçmişse, bu ülkede bir şeyler var. Yargının en tepesindeki kişiler kaygılarını dile getiriyorlar. Bu kaygı sadece bir kişinin kaygısı değil. O da söylendi. Anayasa Mahkemesi'ndeki bütün yargıçların ortak kaygısı ve söylemidir.