Kılıçdaroğlu kılavuzunu değiştirmeli

Tarıma ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu'na tepki gösteren Bakan Çelik, "Yalan yanlış değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, kılavuzlarını mutlaka gözden geçirmelidir. Bu noktada da kendisine bilgi ve belgeye dayalı konuşmayı öneriyorum" dedi.

Ezgi ÇelikAnkara

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gündemdeki tarımsal konularla ilgili Bakanlık'ta basın toplantısı düzenledi. TBMM Grup toplantısında Ana muhalefet partisi başkanı Kılıçdaroğlu'nun yanlış bilgiler verdiğini dile getiren Bakan Çelik, "Kılıçdaroğlu, ülkemizdeki tarımla ilgili yalan yanlış değerlendirmelerde bulunuyor. Tarım, stratejik bir sektördür. Bu sektörle ilgili görüş beyan edecekseniz bilgi ve belgeye dayalı olması gerekir. Kendisinin bilgisiz ve belgesiz değerlendirmelerine üzüldüğümü belirtmek istiyorum Ne yazık ki Kılıçdaroğlu, yapmış olduğu değerlendirmeler ile ülke yönetimine hiçbir zaman talip olamayacağını açık ve net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu değerlendirmelerinden dolayı Kılıçdaroğlu'na bir tavsiyemiz var. Özellikle tarımla ilgili kılavuzlarını mutlaka gözden geçirmesinde yarar var" ifadelerini kullandı.

SAKAT BİR ANLAYIŞ SÖZKONUSU

Kılıçdaroğlu'nun Sudan'dan toprak kiralama meselesini gündeme getirmesine ilişkin konuşan Bakan Çelik, "Bu bir vizyon meselesidir. Dünyada olup bitenleri izliyorsanız bu konuda yaptıklarımızın ne kadar doğru olduğunu görürsünüz. Dünya uzayda bitki üretimiyle meşgul olurken, siz dünya coğrafyasında atıl arazilerin değerlendirilmesi noktasında bir görüşe sahip değilseniz eğer vay halinize. Ayrıca Türkiye'nin nüfusu artıyor. Ülkemizin sorumlulukları da artıyor. Dünya ülkeleri başta ABD ve Çin olmak üzere 202 milyon hektar araziyi kiralarken veya satın alırken özellikle Afrika coğrafyasında bu arazileri kiralarken tarıma bu sakat anlayışınızdan dolayı olup bitenleri anlamakta zorlanmanız çok doğaldır" şeklinde konuştu.

KEŞKE ÇİFTÇİMİZE SORSAYDI

Çiftçilere mazot desteğinin ilk kez 2003 yılında AK Parti tarafından verildiğini hatırlatan Bakan Çelik, "Milli Tarım Projesi kapsamında Sayın Başbakanımız ile beraber İzmir'de yapmış olduğumuz açıklamada mazot desteğini yüzde 50 olarak vereceğimiz ifade etmiştik. Kılıçdaroğlu, açıklamalarında "Mazot desteği verilmedi" diyor. Bu konudaki tarımsal desteklerin 2018'de verileceğini galiba bilmiyor. Çiftçilerimiz bunu biliyor. Kılıçdaroğlu, konuyu kılavuzlarına soracağına keşke bir çiftçiye sorsaydı" dedi.

BİLGİ EKSİKLİĞİ SÖZKONUSU

Kılıçdaroğlu'nun et ithalatıyla ilgili yapmış olduğu değerlendirmelere ilişkin konuşan Çelik, "Et ithalatını bugünün meselesiymiş gibi ortaya koyuyor. Ülkemizde 1969 yılında 90 bin dolarlık et ithalatı, 5 yüz 60 bin dolarlık da canlı hayvan ithalatı gerçekleştirilmiştir. 1985'de 46 milyon dolarlık et ve canlı hayvan ithalatı gerçekleştirilmiştir. 1995'de ise 420 milyon dolarlık canlı hayvan ve et ithalatı gerçekleştirilmiş. 2016'da ise 420milyon dolar ithalat gerçekleştirilmiş. Sayın Kılıçdaroğlu'nun yine bilgi eksikliği var. Bu mesele öteden beri bütün iktidarlarda bulunmuş ve bu konudaki ithalat her dönem itibariyle devam etmiştir" dedi.

1 MİLYON 400 BİN HAYVANIMIZ VAR

Et fiyatlarına ilişkin konuşan Bakan Çelik, "Ramazan ayında yoğun bir et tüketimi oluyor. Gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Haziran ve Temmuz ayında kesime hazır besi olarak ithal ettiğimiz 240 bin baş hayvan var. Yerli üretimi de dikkate alırsak herhangi bir sorunun olmadığını söylememiz mümkün olur. Yine Avrupa Birliği ile yapmış olduğumuz anlaşma çerçevesinde19 bin ton donmuş etin ithalatı var. Bu yönüyle de herhangi bir sorun yok. Çünkü kendi rezervimiz açısından 1 milyon 400 bin kesimlik hayvanımız var. Kısmi domates de olduğu gibi bir sorun oluşturulmaya çalışılıyor. Kurban Bayramı'na hazırlık anlamında bazı hayvanların piyasaya sürülmediğini görüyoruz. Piyasada fiyat yükseltmek için böyle bir oyuna giren vatandaşların tekrar besilik hayvan almaları bizden mümkün olmayacak" bilgisini verdi.