Keten tohumunun faydaları nelerdir?

Dünyanın en sağlıklı gıdaları arasında yer alan keten tohumu diyet listelerinde karşımıza çıkıyor. Lif açısından zenginliği ile bilinen keten tohumu tüketimini uzmanlar öneriyor. Peki K-keten tohumu nedir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Keten tohumunun faydaları nelerdir? İşte keten tohumu faydaları....

Dünyanın en sağlıklı gıdaları arasında yer alan keten tohumu diyet listelerinde karşımıza çıkıyor. Lif açısından zenginliği ile bilinen keten tohumu tüketimini uzmanlar öneriyor. Peki K-keten tohumu nedir? Keten tohumu nasıl tüketilir? Keten tohumunun faydaları nelerdir? İşte keten tohumu faydaları....

KETEN TOHUMU HAKKINDA

Keten tohumu, yaklaşık 2 metre boyunda büyüyen yetişen keten bitkisinin (Linum usitatissimum olarak da bilinir), minik, kahverengi veya altın renkli tohumlardır. Keten bitkisinin lifleri pamuktan iki ila üç kat daha güçlüdür. Fındık tadında tohumları tek başlarına yenebilir ya da keten tohumu yağı çıkarmak için ezilir.

Dünyanın en sağlıklı gıdaları arasında keten tohumu, büyük bir diyet lifi ve bitki bazlı protein kaynağıdır. Keten tohumu sıfır kolesterol içerir. Alfa-linolenik asit, omega-3 yağ asitleri ve liganlar bakımından zengindirler. Bu tohumlarda bulunan mineraller arasında tiamin, manganez ve magnezyum bulunur. Ayrıca zengin bir C ve B6 vitamini, kalsiyum, demir, potasyum ve sodyum kaynağıdır. Bu besinler kanser, diyabet ve kardiyovasküler problemlere karşı koruma sağlayabilir.

KETEN TOHUMUNUN FAYDALARI

Keten tohumunun sağlığınızı ve beslenmenizin kalitesini artırabilen birçok sağlık yararı vardır. İşte bunlardan bazıları:

Yüksek lif içeriği

Keten tohumu, kan şekeri seviyesini kontrol altında tuttuğu için birçok diyet programının önemli bir bölümünü oluşturur. Lif varlığı nedeniyle mideyi dolu tutar ve fazla kalori alımını engeller.

Kanser riskini önler

Keten tohumu ile ilgili yapılan bir çalışmada; meme kanseri riskini düşürebildiği ve tümörün boyutunu azaltabileceği belirtilmiştir. Ancak meme kanserine karşı yararlarını doğrulamak için daha fazla klinik deneye ihtiyaç vardır. Keten tohumu aynı zamanda prostat kanseri riskinin azalmasıyla da pozitif olarak ilişkilendirilmiştir. Araştırmalar, öğütülmüş ketenin liganda yönünden zengin olduğu için prostat kanseri ile mücadele eden erkekler için çok faydalı olduğunu göstermiştir.

Diyabeti kontrol etmeye yardımcı olur

Keten tohumu, hem çözünür hem de çözünmeyen diyet lifi açısından zengin bir kaynaktır. Keten tohumunun bu özelliği, diyabet hastası kişilerde normal kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı olur.

Kolesterolü düşürür

Keten tohumundaki omega-3 yağ asitleri ve lignans varlığından dolayı, postmenopozal kadınlarda, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini azalttığı bulunmuştur. Keten tohumunda bulunan çözünebilir lif ayrıca gastrointestinal fonksiyonların korunmasına yardımcı olur ve çözünmeyen lif, LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürerek kalbin sağlıklı kalmasında hayati bir rol oynar.

Cilt bakımı

Keten tohumu yağı, sivilce, rosacea ve egzama durumlarında iltihaplı cilt alanlarını iyileştirebilir. Bu yağın topikal uygulaması güneş yanıklarını etkili bir şekilde iyileştirir.

Sindirime yardımcı

Keten tohumu , yüksek lif içeriği sayesinde kabızlık gibi sindirim sorunlarına yardımcı olabilir.

Genel sağlığı korur

Keten tohumu, çoğu B kompleks vitamin ve E vitamini ile magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller bakımından zengindir. E vitamini sağlıklı cilt ve kemikler için esastır. Potasyum sinir sağlığını korur ve demir, kırmızı kan hücrelerinin ve genel metabolizmamızı etkileyen birçok enzimin hayati bir bileşenidir.

Enflamasyonla mücadele

Keten tohumu, sadece balık yağında bulunan zengin bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Omega-3 yağ asidi, vücuttaki iltihapla savaşan en aktif ajandır. Enflamasyon, kalp hastalıkları, astım, alerji, diyabet ve hatta bazı kanserlerin önde gelen nedenidir. Keten tohumu, nefrit vakalarında böbrek iltihabı oranını azalttığı gösterilmiştir.

KETEN TOHUMUNUN BESİN DEĞERLERİ

100 g keten tohumunda aşağıdakiler bulunur:

Su: 6.96 g Enerji: 534 kcal Protein: 18.29 g Toplam yağ: 42.16 g Karbonhidrat: 28.88 g Lif: 27.3 g Toplam şeker: 1.55 g Kalsiyum: 255 mg Demir: 5.73 mg Magnezyum: 392 mg Fosfor: 642 mg Potasyum: 813 mg Sodyum: 30 mg Çinko: 4.34 mg C vitamini, toplam askorbik asit: 0.6 mg Tiamin: 1.64 mg Riboflavin: 0.16 mg Niasin: 3.08 mg B-6 Vitamini: 0,47 mg Folat, DFE: 87 µg B-12 Vitamini: 0 µg A Vitamini, RAE: 0 µg A Vitamini, İÜ: 0 İÜ E Vitamini (alfa-tokoferol): 0.31 mg D Vitamini (D2 + D3): 0 µg D vitamini: 0 µg K Vitamini (filokinon): 4.3 µg Yağ asitleri, toplam doymuş: 3.66 g Yağ asitleri, toplam tekli doymamış: 7.53 g Yağ asitleri, toplam çoklu doymamış: 28.73 g Kolesterol: 0 mg Kafein: 0 mg