Kesilecek denilen parmak 'larva' tedavisiyle kurtarıldı

Diyarbakır'da kol ve bacaklarındaki atar damar tıkanıklığı nedeniyle kesilecek olan ayak parmağı, uygulanan larva tedavisiyle kurtarıldı.

44 yaşındaki Mehmet Dengi'nin aşırı sigara tüketimine bağlı olarak yaklaşık iki yıl önce sağ ayağının başparmağında yara oluştu.

Zamanla ilerleyen yara ve bacağına kadar ilerleyen ağrı şikayeti ile hastaneye başvuran Dengi bir süre tedavi gördü.

Ancak durumunda iyileşme olmayan Dengi, parmağındaki yaranın ilerlemesi nedeniyle yürüme güçlüğü yaşadı.

'Buerger hastalığı' teşhisi koyuldu

Bunun üzerine parmağının kesilmesine karar verilen hasta, son olarak Dicle Üniversitesi (DÜ) Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Merkezine (GETAT) başvurdu.

Tetkiklerde Dengi'ye "buerger hastalığı" teşhisi konuldu.

Merkezde 3 ay Lucilia sericata sineğinin larvalarıyla uygulanan Maggot Debridman Tedavisi (MDT) ile Dengi'nin parmağı kesilmekten kurtuldu.

Maggot Debridman Tedavisi (MDT), yara civarında bulunabilen sağlam cilt dokusu korunarak bu yaradaki ölü doku ve hücrelerin temizlenmesi işlemi olarak biliniyor.

Sağlam cilt korunarak yaradaki ölü doku ve hücrelerin temizlenmesi işlemi olan bu tedavi ile Dengi yeniden yürümeye başladı.

Parmak kesilecekti

Dengi, doktorların rahatsızlığının sigara tüketiminden kaynaklandığını belirttiğini söyledi.

Parmağında çıkan yara ve yürümede sıkıntı çektiği için doktora gittiğini ifade eden Dengi, "Yaram gittikçe çoğalıyordu. Yürüyemiyordum, ağrı vardı. Son olarak parmağımdaki yarada kurtlar çıktı. Doktorlar parmağımın kesileceğini söyledi. Korkuyordum" dedi.

'Larva tedavisiyle şuan da yürüyebiliyorum'

Dengi, parmağının kesilmesiyle de bu hastalıktan kurtulamayacağını, hastalığın bacağına kadar yayılabileceğini öğrendiğini dile getirerek DÜ GETAT'ta gördüğü tedavi ile parmağının kesilmesine gerek kalmadığını anlattı.

"32 yıl sigara içtim. Yürümede güçlük çekiyordum. Larva tedavisiyle yaralarım kapandı, parmağım kurtlardan temizlendi. Şu anda yürüyebiliyorum. Ağrılarım geçti" diyen Dengi tedavisinin sürdüğünü aktardı.

Erken tanı hayati önem taşıyor

DÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Yılmaz, hastanın şikayetlerinin damar dolaşım bozukluğu olan buerger hastalığından kaynaklandığını söyledi.

Yılmaz, hastada iyileşmeyen bir yara ve akıntı, bacağında da ağrı şikayeti olduğunu aktararak "Bize geldiğinde çok kötü durumdaydı. Ölü dokular oluşmuştu. Kurt gelişme hadisesi yaşanmıştı. Yarasında çok ciddi doku kaybı gelişmişti ve hızla ilerlemekteydi. Ağrı şikayeti çok büyük bir sorun teşkil ediyordu. Bu, yıllardır kullanmakta olduğu sigaranın etkili olduğu damar dolaşım bozukluğundan kaynaklı bir hastalık" dedi.

Üç ay uyguladıkları MDT ile Dengi'nin durumunda iyileşme sağlandığını belirten Yılmaz, damar dolaşım bozukluğunun tedavi ve erken tanı gerektiren bir hastalık olduğunu vurguladı.

Yılmaz şunları söyledi:

"Bu tür vakalarda erken müdahale çok önemli ve erken müdahalenin yapılabilmesi için de erken teşhis çok önemli. Aksi takdirde yara hızlı bir şekilde ilerliyor. Müdahale edilmez ya da tedavi edilmezse durum tedaviye cevap veremeyecek hale geliyor. İlgili alanın kesilmesinin devamında yaranın büyümesiyle uzuvların da çok geniş bir alanda kesilmesi mecburiyetini doğuruyor. Bu tedavi, iyileşmeyen ölü doku içeren cilt ve yumuşak doku yaralarında, bası, uzun süreli yatağa bağlı kalmadan dolayı gelişen ülser tipi yaralarda, damar dolaşım bozukluğuna bağlı yaralarda, nöropatik ayak yaraları ve iyileşmeyen travmatik veya ameliyat sonrası yaralarda uygulanıyor."