TekirdağNamık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sırrı Kar, vatandaşları uyararak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı dikkatli olmalarını istedi. Kene ısırmasının bu hastalığa neden olduğunu belirten Prof. Dr. Kar, hastalıkta erken müdahalenin hayat kurtardığını vurguladı.
Kenenin vücuda yapışmasının ardından ilk 3 saatte hastalık riskinin düşük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sırrı Kar, keneyle temas edildiği durumda kesinlikle elle müdahale edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Uzman müdahalesi ile kenenin insan vücudundan çıkarılması gerektiğini vurgulayan Kar, "Kenelerin koparıldığı yerdeki kanamaya elle temas edilmesi bile gözle görülmeyen bir odaktan bile virüs girişine neden olur. İğne deliğinden daha küçük bir odaktan da olsa vücuda giriş yapan virüs hastalık yapar." şeklinde konuştu.
KKKA hastalığına yol açan kenenin diğer kenelere göre daha büyük boyutlu olduğunu hatırlatan Kar, özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanların daha fazla risk altında olduğunu belirtti. Vatandaşların dönüşte vücutlarını incelemelerinin önemine vurgu yapan Kar, kenenin fark edilmesi durumunda müdahale edilmesi gerektiğini ve uzman sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini belirtti. Kene vücutta bekledikçe virüs enjekte edebileceği için erken müdahalenin hayati önem taşıdığını ifade etti