'Kendi aracını üretmeyeni dövüyorlar'

Büyük bir yatırım yaparak BMC'yi 751 milyon lira satın alan Es-Mali Yatırım ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, yerli bir araç üretmek için kolları sıvadı. Türkiye'de otomotiv sektörü içerisindeki şirketlerin yerli araç üretemeyeceğine dikkat çeken Sancak, "Yerli araba bu garibana nasip olacak" dedi.

FERHAT AÇIL

Girişimci İşadamları Vakfı'nın konuğu olan Türkmedya ve Es Mali Yatırım ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, güçlü bir medya ve bir savunma sanayi kurmak istediklerini söyledi. Kendisine 20 yıl içerisinde böyle bir rol biçtiğini söyleyen Sancak, "Topal karınca misali kendimi bu yolda ölmeye adadım" dedi.

BMC'ye Asya modeli

Tüm yatırım alanlarındaki faaliyetlerini satarak medya ve savunma sanayiye yöneldiğini aktaran Sancak, "Asya'ya yönelmek için güçlü bir medya ve savunma sanayiye ihtiyacımız var. Ben bunun için her şeyimi satıp otomotiv ve savunma sanayiye ve medya sektörüne girdim. 21 Temmuz'dan sonra BMC bize geçiyor ve çalışmalara başlıyoruz. Öncelikle savunma sanayine odaklanmak için talip olduk ve inşallah bir Asya modeli çıkarmaya çalışacağız. Şirket kendi kodlarını aldı ve teknolojik olarak hiçbir yere bağlı değil" diye konuştu.

Yerli araç da üreteceğiz

Birçok ülkenin kendi aracını ürettiğine de dikkat çeken Sancak, "Malezya'nın 3 tane araba markasının bulunduğunu belirten Sancak, Kore 5, Japonya'nın Hindistan'ın İran'ın araba markaları var. Türkiye'de 1 milyona yakın araba getiriliyor hepsi fason. Bu Türkiye'nin ayıbıdır. Öyle bir coğrafyadayız ki, üç saat mesafelik bir pergel çizseniz 1,5 milyar insana tekabül ediyor. Biz niye kendi markamızı yapıp buralara satmayalım ki" ifadelerini kullandı. Sancak, "Araba üretmeyeni artık bu coğrafyalarda dövüyorlar. Yerli araba üretmek için girişimlerde bulunacağız" dedi.

Kendimi bu yola adadım

Otomotiv sektöründe 25 milyar dolar ihraç ederken 26 milyar dolar ithal edildiğini belirten Sancak, en büyük ihracat kalemlerimizden olan otomotiv parçalarının geliştirilmesi açısından BMC'yi geliştirmeye çalışacağız. Bileğimizin gücü yeterse bu uğurda koşacağız" dedi. "Hükümet girişene her türlü desteği vereceğini belirtti" diyen Sancak, geçtiğimiz yıl fason üretim yapılması için girişimcilere milyar dolarlık arsaların hibe edildiğini aktardı.

Kimse bize ayak bağı olamaz

Ethem Sancak, "Savunma sanayi alanında büyük yatırımlar yapacağınızı belirtiyorsunuz. Amerika, NATO ve İsrail'in sizi rahat bırakacağını düşünüyor musunuz" üzerine şunları söyledi: "Tayyip Erdoğan'ı ne kadar rahat bırakırlarsa beni de o kadar rahat bırakırlar. Bu Yüce Millet bizim arkamızda olduğu sürece kimse bize ayak bağı olamaz. Başımızda özgür ruhlu bir lider varken yolumuz açık, gelecek bizden yana. Asya'daki bütün kavimler bizi bekliyor. Tayyip Erdoğan'ı ne kadar rahat bırakırlarsa beni de o kadar bırakırlar. Asya'daki bütün kavimler bizi bekliyor ve 10 Ağustos bunun miladı olacak"

57 Müslüman ülkenin üretimi Almanya kadar değil

Türk Medya ve ES Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak şunları söyledi: "Maalesef son üç yüz yıldır medeniyetimizin bilgi üretme çarkları kırıldı ve tekrarcı, taklitçi bir hal aldık. 57 Müslüman ülkenin üretimi Almanya kadar değil. Bizim medeniyetimiz "oku" emriyle başlar. Fakat biz 30 yıldır okumuyoruz, 150 yıldır da kendimizi okumuyoruz. Bundan dolayı da halimiz pek de iyi değil. Fakat bu durum son on yıldır az da olsa düzelmeye başladı.

Kimsenin insanlığını alıp satmayacağız

1699 yılından beri batı hem dünyayı hem bizi güdüyordu. Özellikle Frenkleşme çabası bizi fakr-u zaruret içine itti. son 10-15 yıldır ekonomimiz ve demokrasimiz 57 İslam ülkesine rol model olmaya başladı. Frenkleşme çabası Kürt'ü, Türk'ü, Arap'ı birbirine düşman etti. Ama biz bu coğrafyadaki 72 kavimle gönüllü birlikteliğe gideceğiz. Bunun için iyi tüccar olmak gerekir. Bunu yaparken Büyük Britanya yayılmacılığının bize yaptığını yapmayacağız, kimsenin insanlığını alıp satmayacağız. Biz onlara kaptırdığımız ilmi, feni, ticareti geri alıp Asya medeniyetini güçlendireceğiz. İnşallah bunu Medine vesikasıyla gerçekleştireceğiz.

Yeterince girişimci yoksa, büyük devlet olamazsanız

Osmanlı bir girişim ve ticaret imparatorluğuydu. Eğer yeterince girişimciniz yoksa büyük devlet olamazsınız ve büyük bir geleceğe hazırlanamazsınız. Dünyanın medeniyet merkezi ve İslam'ın ikinci ayağa kalkış şehri İstanbul olacak. Bunun için okuyup yazmayı öğrenmek gerekir. Ortaklık kurmak gerekir, çünkü ortaklık yönetebilme yeteneğini güçlendirir, maliyeti düşürür ve büyümeyi hızlandırır."