'Kemankeş 2' sistem doğrulama testini de başarıyla tamamladı

Baykar'ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 2 mini akıllı seyir füzesi, Edirne Keşan'daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde sürdürülen test sürecinde ikinci sistem doğrulama testini başarıyla tamamladı.

Haber: Yunus Akseki

Baykar, Edirne'nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde yürütülen test sürecinde geliştirdiği yüksek teknoloji ürünü insansız sistemlerin başarılı bir şekilde test edildiğini duyurdu.

KEMANKEŞ 2 mini akıllı seyir füzesi, test takvimine göre gerçekleştirilen ikinci sistem doğrulama testini başarıyla tamamladı. Bu füze, jet motoru sayesinde hızlı bir şekilde ilerleyerek düşman hatlarının gerisindeki riskli hedeflere karşı etkinlik gösterebiliyor.

KEMANKEŞ 2, yapay zeka destekli optik güdüm sistemiyle donatılmış olup, yapay zeka destekli oto pilot sistemi sayesinde otonom uçuş yapabiliyor ve stratejik hedefleri yüksek hassasiyetle imha edebiliyor. Füze, 200 kilometreden fazla görev menziline sahip ve gece-gündüz şartlarında kullanılabiliyor. Ayrıca, anti-jamming teknolojisi sayesinde elektronik karıştırmalardan etkilenmeden görev yapabiliyor ve elde ettiği verileri kullanıcıya aktarabiliyor.

KEMANKEŞ 2'nin ilk versiyonu, TEKNOFEST 2023'te halka açık olarak sergilenmiş ve ilk atış testini Bayraktar TB2 SİHA'dan başarıyla gerçekleştirmişti.

İhracatta büyük başarı

Baykar, 2003 yılında başlayan İHA AR-GE sürecinden itibaren tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürüterek başarıyla sürdürdü. Şirket, tüm gelirlerinin yüzde 83'ünü ihracattan elde etti ve 2021-2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri oldu.

Savunma Sanayii Başkanlığı ve TİM tarafından 2023 yılında da sektörün ihracat şampiyonu ilan edilen Baykar, geçen yıl 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Son yıllarda gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023'te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın üçte birini tek başına gerçekleştirdi.

Baykar, dünyanın en büyük SİHA ihracatçısı konumunda olup, halihazırda imzalanan sözleşmelerinin yüzde 97,5'i ihracat kaynaklı olarak gerçekleşti. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 9 ülkeyle olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladı.