Çin'de yürütülen bir araştırmada kehribar taşında 99 milyon yıllık dinazor kuyruğu fosili bulundu.
Sonuçları Current Biology adlı dergide yayımlanan araştırmada, Çin Yer Bilimleri Üniversitesinden Şing Lida, uluslararası bir araştırma grubu ile yaptığı inceleme sonucu, geçen yıl Myanmar'daki yerel bir pazarda aldığı kehribar taşının içinde tüylü dinazor kuyruğu fosili buldu.
China Daily'nin haberine göre, kehribar taşının çıkarıldığı madenin izini süren Çinli araştırmacı, "İlk kez kehribar taşının içinde bir dinazor parçası bulunduğunu" söyledi.
"Yapılan testlerin sonuçlarına göre bu fosilin, yaklaşık 99 milyon yıl önceki orta-Mesezoik döneme ait olduğunu" kaydeden Şing, "Reçinenin akış şekli ve dinazor kuyruğu ile bulunan soyu tükenmiş karınca türü göz önünde bulundurulduğunda bu taşın tamamen doğal yollarla şekillendiği anlaşılıyor." ifadesini kullandı.
3,85 santimetre uzunluğuna sahip olan tüy kuyruk fosilini inceleyen araştırmacalar, bu kuyruğa sahip dinazorun 18,5 santimetre uzunluğunda olduğunu tahmin etti.
Araştırmacı Şing, "Diğer kehribar taşlarında da dinazor fosili ya da antik çağlara ait canlıların fosillerini bulabiliriz." dedi.