Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Tandoğan-Keçiören Metrosu çalışmaları nedeniyle yaklaşık 11 aydır kapalı olan Keçiören Kızlarpınarı Caddesi'ni trafiğe açtı.
Kızlarpınarı Caddesi'ndeki esnafları ziyaret eden Bakan Yıldırım, esnaf ve vatandaşlarla sohbet etti. Yaklaşık 11 aydır caddenin kapanması nedeniyle işlerinde sıkıntı yaşadıklarını belirten esnaf, Bakan Yıldırım'dan vergi konusunda yardım istediler. Bakan Yıldırım, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Keçiören-Tandoğan hattının en önemli bölümlerinden birisinin Kızlarpınarı Caddesi olduğunu belirten Yıldırım, bu caddede ciddi anlamda bir altyapı sorunu olduğunu, bu nedenle aç-kapa şeklinde 500 metrelik bir bölümü hızlı bir şekilde tamamladıklarını ifade etti.
Normalde 2 yılda tamamlanması gereken söz konusu bölümün inşaatının, 1 yıldan daha kısa bir sürede tamamlandığını dile getiren Yıldırım, " Biraz bu bölgedeki esnaf sıkıntı yaşadı ama kalıcı rahatlık için geçici rahatsızlığa katlanacağız. Eğer Ankaralı, Keçiörenli metro istiyorsa, çağdaş toplu taşımacılığa bir an önce kavuşmak istiyorsa bu kaçınılmaz" dedi.
Kendilerine düşenin bir an önce bunu tamamlamak olduğunu vurgulayan Yıldırım, Keçiören-Tandoğan hattını 2014'ün ilk yarısında açmayı planladıklarını kaydetti. Hatta tünel çalışmalarının yüzde 50 oranında tamamlandığını, kazı işlerinin ve istasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldırım, Kızılay-Çayyolu ve Batıkent-Sincan hatlarının ise bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını ifade etti. Çalışmaların planlanan çerçevede devam ettiğine işaret eden Yıldırım, söz konusu iki hat için Ttemmuz ayında trenlerin gelmeye başlayacağını, ağustos ayında ise deneme sürüşlerine geçileceğini bildirdi.
Bakan Yıldırım, 3 hattın açılmasıyla birlikte Ankara'nın 10 yıldır devam eden metro meselesinin gündemden kalkmış olacağını söyledi. Bakanlık olarak geçen yıl işe başladıklarını hatırlatan Yıldırım, bu süre içerisinde olağanüstü bir gayret göstererek Ankaralıların rahatlaması için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.
Gezi Parkı'ndaki olaylar
Gezi Parkı'ndaki olayların Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine Yıldırım, toplumu bu kadar ilgilendiren konuların mutlaka Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini söyledi.
Bir gazetedeki haberde, MİT, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Hava Yolları, PTT gibi kurumların gizli bir sözleşme yaptığı, vatandaşların kişisel bilgilerinin alınarak fişlendiği yönünde bir iddianın yer aldığı hatırlatılan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Uçak yolculuğu yaptığınız zaman adınızı, soyadınızı, bilgilerinizi almıyorlar mı, yeni mi başladı? Seyahat için vatandaşın devletle olan işleriyle ilgili her zaman vatandaş bilgileri devletin kurumlarında vardır. Bunda yadırganacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Herkese açık bilgiler ya da açık olmayan bilgiler bellidir. Kişinin özel hayatını ilgilendiren bilgiler anayasayla teminat altına alınmıştır. Üke güvenliğini ilgilendiren konularda da kurumlar görev sınırları içerisinde gereken neyse onu yaparlar. Bunun dışında bir işlem yapıldıysa bu da suçtur. Ben gizli protokol vardır, yoktur demiyorum, o konuda bir bilgim yok, ben mekanizmayı anlatıyorum."
Gezi Parkı'ndaki olaylar sırasında Twitter ve Facebook'a erişimin engellendiğine ilişin iddiaların sorulması üzerine de Yıldırım, Kendisinin bir erişim sorunu yaşamadığını, bir süre için yavaşlama görüldüğünü, bunun da gayet doğal olduğu yanıtını verdi. Bir anda aşırı bir yüklenme olduğu zaman bu tür durumlarla karşılaşıldığının altını çizen Yıldırım, "Orada sorgulanması gereken başka bir şey var; acaba bu olaylarla ilgili sosyal medya ne kadar, hangi ölçüde düzgün kullanıldı? Bu sosyal medya olayları provoke etme, çığırından çıkarma, yalan-yanlış haberler yayarak insanları galyana getirme konusunda bir gelişmeye sebep oldu mu, bunların da çok iyi irdelenmesi lazım" diye konuştu.