Kazakistan''ın yeni Cumhurbaşkanı yemin etti!

Kazakistan''da Nazarbayev''in istifasından sonra ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olan Tokayev yemin ederek göreve başladı.

Kasım-Jomart Tokayev 20 Mart 2019 tarihinde Parlamento’da gerçekleştirilen bir törenle yemin ederek, Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yetkilerini devralmıştır.

Daha önce, 19 Mart 2019’da, Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Anayasa’nın 42. maddesinin 3. bendine dayanarak görevinden istifa ettiğine dair 885 no’lu Kararnameyi imzalamıştı.

Bağımsızlık yıllarında güçlü ve başarılı bir devlet kurduklarını ifade eden Nazarbayev, bundan sonra ülkeyi yönetecek genç nesillerin yetişmesine odaklanacağını açıkladı.

Bununla birlikte “Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı – Elbaşıya dair” Kanunun 1. maddesi gereği Nursultan Nazarbayev Kazakistan Cumhuriyeti Güvenlik Konseyi Başkanı, Anayasa Konseyi üyesi ve Kazakistan Halkı Asamblesi Başkanı görevlerini ifa etmeye devam edecek. Nursultan Nazarbayev’in Kurucu Cumhurbaşkanı ve Ulus Lideri unvanları mahfuzdur. Bunun yanı sıra, Nazarbayev Nur Otan Partisi Başkanı olmaya da devam edecek.

Daha önce Parlamento Senatosu Başkanı olan ve Anayasa’nın 48. maddesinin 1. bendi uyarınca Cumhurbaşkanlığı görevini devralan Kasım-Jomart Tokayev bu görevi Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar yürütecek.

Kazakistan Hükümeti ve tüm devlet sistemi olağan şekilde çalışmaya devam etmektedir. Kazakistan’nın dış siyasetteki barışçıl ve yapıcı çizgisi devam edecek, Kazakistan Cumhuriyeti tüm uluslararası yükümlülüklerini aynı şekilde yerine getirmeye devam edecektir.

Cumhurbaşkanı Tokayev Kazakistan başkentinin ismini değiştirmeyi teklif etti

20 Mart 2019 tarihinde Parlamento’daki yemin töreninden sonra yaptığı konuşmasında Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım-Jomart Tokayev Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in bağımsız Kazakistan’ın inşası ve başarılarındaki büyük rolünün altını çizmiştir.

Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Tokayev Nursultan Nazarbayev’in büyük emek ve katkılarının takdir edilmesine yönelik bir dizi adım önerdi.

İlk olarak, ülke başkenti Astana’nın isminin Nursultan olarak değiştirilmesi teklif edilmiştir.

Başkentte Nursultan Nazarbayev anıtı inşa edilecektir.

Kazakistan şehirlerinin merkezi caddelerine Nursultan Nazarbayev ismi verilecektir.

Nursultan Nazarbayev’e fahri senatör statüsü verilecektir.

Konuşmasının sonunda Kasım-Jomart Tokayev ilk icraati olarak Nursultan Nazarbayev’e ülkenin en büyük unvanı olan Halk Kahramanı unvanını vermiş ve nişanını takdim etmiştir.