Kazakistan’da Jambıl Valiliği'nden yapılan açıklamada, Başbakanlık kararnamesiyle eyaletin Bayzak, Jambıl, Korday, Merki, Rıskulov ve Talas ilçelerinde bölgesel ölçekte acil durum ilan edildiği belirtildi.
Açıklamada, aşırı sıcaklık ve sulama suyu eksikliği nedeniyle bu ilçelerde zarara uğrayan çiftçilere tazminat ödemesinin yapılması için hasar tespit çalışmalarının yürütüldüğü kaydedildi.
Tarım Bakanı Yerbol Karaşukeyev de Bakanlar Kurulunun haftalık toplantısı sonrası yaptığı açıklamada,Kırgızistan’dan gelen düşük su akışı nedeniyle Jambıl eyaletinde 7-8 bin hektar ekim alanının zarar gördüğünü söyledi.
Karaşukeyev, bunun 1000-2 bin hektarında, önemli bir ürün olan şeker pancarının ekili olduğunu belirtti.
Kırgızistan Tarım Bakanlığı da ülkenin Talas Bölgesi’nde yer alan Kirov Barajı'nda su seviyesinin kritik seviyeye düşmesi nedeniyle Kazakistan’ın güney bölgesine su verilmesinin durdurulduğunu açıklamıştı.
Tarım Bakanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Kırgızistan ile Kazakistan arasında imzalanan su dağıtım programı ve protokolüne göre su temini yapıldı. Böylece Kazakistan'a karşı tüm yükümlülüklerimizi yerine getirmiş olduk." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, "550 milyon metreküp su tutma hacmi olan Kirov Barajı'nda bugün 14 milyon 500 bin metreküp su ölçüldü. Bu su hacmi geçen yıla göre 92,1 milyon daha az. Baraj, saniyede 0,7 metreküp su alıyor (2022'de 13,7 metreküptü) ve su akışında herhangi bir artış gözlenmiyor." bilgisi verildi.
Öte yandan, Tarım Bakanlığına bağlı Sulama Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ulan Çortombayev, sosyal medya hesabından, su seviyesinin hayli düştüğü görülen Kirov Barajı'nın fotoğrafını paylaştı.
Çortombayev, uydu üzerinden Kirov Barajı'ndaki su seviyesinin rahatlıkla görülebileceğini belirterek, barajda kalan suyun balıkların ölmemesi için kullanıldığını ifade etti.
Kirav Barajı önemlidir. Çünkü; insanlara içme, kullanma ve sanayi suyu sağlar, sulama suyu sağlar, balıkçılık ve rekreasyon olanakları sağlar, hidroelektrik enerji elde edilmesini sağlar, nehirlerde suyun kontrolünü sağlar. Baraj aynı zamanda insanları taşkın tehlikelerinden korur. Barajlar sulama suyu temin ederler.
Barajın çalışma mantığıBarajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)