Kazakistan'a Hidrojenli Kombi satışları başlıyor

Enerji alanında önemli girişimlerden birine imza atan Utet Enerji, doğal kaynaklar açısından oldukça zengin olan Kazakistan'a hidrojenli kombi ihraç ediyor.

Suyun içinde bulunan hidrojeni ayrıştırıp daha sonra da hidrojeni depolamadan yakarak dünyanın ilk hidrojenle çalışan kombisini imal eden Utet Enerji, Kazakistan pazarına giriş yapıyor. Kazak MD Global ile iş anlaşması imzalayan Utet Enerji, ilk olarak Kazakistan'ın en büyük kentleri olan Astana, Almatı, Semey, Karaganda ve Taldıkorgan'da ürün satışına başlıyor.

-45 derece

Kazakistan'ın bazı bölgelerinde kış aylarında sıcaklığın -45 dereceye kadar düştüğünü söyleyen Utet Enerji Kurucusu Fikret Özçelik, "Doğal kaynak zengini olan Kazakistan'ın her ilinde merkezi ıstma sistemi var. Ancak Kazakistan büyüyor ve her yıl yeni konutlar, hastaneler ve okullar inşa ediliyor. Ortaya çıkan enerji eksikliğini hidrojenle çalışan kombilerle gidereceğiz" dedi.

Test kullanımı yapıldı

İlk etapta 500 bin Kazak hanesine ulaşmayı hedeflediklerini açıklatan Fikret Özçelik, 2015 yılında bu yana Kazakistan'da ürün testleri yaptıklarını ifade etti. Yapılan araştırmalar sonucu kömür, elektrik, doğalgaz ve mazota göre büyük maliyet avantajları elde ettiklerini aktaran Fikret Özçelik, "Kazaklar ev alırken öncelikle ısıtma ve ısınma derdne düşüyor. Çünkü kış ayları ortalama 5 ay sürüyor ve şartlar çok çetin. -45 dereceye varan sıcaklıkta en verimli ısınma arayışları var. Bizler de tamamı Türkiye'de üretilip, inovasyonu gerçekleştirilen Lotus Hidrojen Kombi ile bu pazarda çok iddialı bir alternatif olarak ön plana çıkıyoruz" diye konuştu.