Kazakistan ile teröre karşı ortak tavır

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı, Kazakistan ile Türkiye'nin teröre karşı ortak tavır aldıklarını söyledi.

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Afrin Operasyonu hakkında konuşan Büyükelçi Saparbekulı, Birleşmiş Milletlerin 51.maddesi çerçevesinde Türkiye'nin milli çıkarlarını korumak için sınır ötesi harekat yaptığını ifade ederek şunları söyledi: "Türkiye, Birleşmiş Milletlerin 51.maddesine göre kendi haklarını koruyacağını açık olarak söyledi. Sadece Türk Dünyasında değil diğer Batı ülkeleri ve tüm dünya bu konuda Türkiye'nin görüşünü anladıklarını ve destekleyebilecekleri yerlerde destekleyeceklerini söylediler. Kazakistan, bu dönem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi olmayana üyelerinden birisi. Geçtiğimiz Ocak ayında da dönem başkanlığı yaptı. Kazakistan'ın dönem başkanlığında olsun, üyelik döneminde olsun. Öncelikli konuların birisi de terörizmle mücadele konusudur. Onun için biz Türkiye'nin şu anda yaptığı terörizme karşı mücadeleyi her zaman desteklemişizdir. Zaten Kazakistan tarafından PKK bir terör örgütü olarak kabul ediliyor. Bunu da her platformda açıklıyoruz."

ASTANA SÜRECİ, SURİYE'DE ATEŞKESİ SAĞLADI

Büyükelçi Saparbekulı, Suriye'de barış görüşmelerine katkı sağlamak için başlayan "Astana Süreci"nin, Kazakistan'ın diplomasi alanında, uluslararası alanda son yıllardaki başarılarının yeni bir göstergesi olduğunu dil getirdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Astana Süreci sayesinde Suriye'de bir ateşkes imkanı sağlandı. Astana Süreci'nde, esirler arasında değişim yapılması gibi değişik konularda müzakereler devam etmekte. Ama burada biz şunu ifade ediyoruz Astana Süreci, Cenevre Süreci'ne bir alternatif değildir, bu tamamen Cenevre Süreci'ni tamamlayan bir süreçtir. Aynı şekilde Soçi Süreci de Cenevre Süreci'ni tamamlayan bir süreçtir. Suriye'deki çatışan tarafların bir araya gelmesi ve daha kapsamlı müzakereler sürdürmesine imkan veren her platformda çalışmaların devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki ayda Astana Süreci'nin sıradaki toplantısı yapılacaktır. Bu sırada daha önceki konuşulan konuların devam eden hazırlıklarını yapıyoruz. O açıdan Soçi'de yapılan toplantı da çok önemlidir. Türkiye'nin yanı başındaki bu yangının, bu kargaşanın en hızlı ve sağlam bir şekilde çözüleceğini ümit ediyoruz."