Kuran'da geçen surelerin fazilet ve sırları hadislerle bildirilmiştir. İnsan suresinin sırlarını hadisler ışığında ele aldık. İnsan suresinde ahiret hayatı anlatılmaktadır.Takva sahiplerinin Cennette kavuşacağı nimetlerden bahsedilmektedir. Peki İnsan suresinin sırları nelerdir? İşte İnsan suresinin sırları...
İnsan suresinin faziletleri ve sırları, Bir sureyi veye ayetleri okuyan kişilere manevi armağanlar verilir. Bu manevi armağanlara surelerin ve ayetlerin faziletleri denir. Birçok surenin ve ayetlerin faziletleri, hadisi şerifler ile ifade edilmiştir.
Kur’an’ın yeni nazil oluyormuş gibi tazeliğini ve gençliğini gösteren delillerden biri de Kur’an’ın yetmiş altı suresi olan İnsan suresi ve onun ayetleridir.
Her surenin bir çok özelliği vardır. Her bir ayet ve sure Allah kelâmı olmakla beraber herbirinin ayrı ayrı özellikleri vardır.
Kur’ân, insanları yolların en doğrusuna götürür. Gerek insanların kendileriyle olan münasebetlerinde, gerek insanların birbirleriyle olan münasebetlerinde ve gerekse devletlerarası münasebetlerde Kur’ân, en ideal ve mükemmel yolu gösterir.
Medine döneminde inmiştir. 31 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “insan” kelimesindenalmıştır. Aynı âyette geçen “ed-Dehr” kelimesinden dolayı Dehrsûresi diye de anılır. Dehr, zaman demektir. Sûrede başlıca, ahiret hayatıyla ilgilimeseleler ve özellikle takva sahiplerinin cennette kavuşacakları çeşitli nimetle rkonu edilmektedir.
Sûrenin mekkî veya medenî oluşu ihtilaflıdır. İbn Yesâr ve Mukatil mekkî olduğunu söylemişlerdir. Bu. İbn Abbâs’tan da rivayet edilmiştir. Mücahid ve Katâde’nin de içinde bulunduğu cumhur ise medenî olduğu görüşündedir.
Hasen ve İkrime “‘Öyleyse Rabbının hükmüne sabret ve onlardan hiçbir günahkâra ve inkarcıya itaat etme.” (âyet: 24) âyeti dışında Sûrenin mekkî ol*duğunu söylemişlerdir. Mâverdî ise Sûrenin, başından “Muhakkak ki Kurân’ı sana indiren Biziz Biz.” (âyet: 23) âyetine kadar medenî, bundan sonrasının ise mekkî olduğunu nakleder.
Kurtubî, medenî olduğu ve Rahman Sûresinden sonra nazil olduğu görüşüne de yer vermiştir. Âyetlerinin adedi, otuz birdir.
Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim İnsan suresini (vird olarak) okursa, onun Allah katındaki mükafatı cennet ve ipektir." Rivayet Edildi ki: 70 defa okuyan kimse, kötü ahlaktan kurtulur. Allah Dostlarının zümresine nail olur, manevi yönden yükselir. Kaza ve belalardan korunmak için 7 kere okunur.