'Katledilen masum insanların tek sorumlusu Esed'dir.'

Arap Birliği Zirvesi'nde konuşan SMDK Başkanı EL-Hatib: Katledilen masum insanların tek sorumlusu Esed'dir
Görevinden istifa ettiğini açıklamasına rağmen aldığı tavsiyeler üzerine bir müddet daha SMDK Başkanlığı'nı sürdürecek olan Muaz el-Hatib, 24. Arap Birliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada "Ülkesini kimin ve nasıl yöneteceğine Suriye halkı karar verecek" dedi

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib, "Suriye'de katledilen masum insanların tek sorumlusu Esed rejimidir" dedi.

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 24. Arap Birliği Zirvesi'nde konuşan Hatib, Esed rejiminin "Suriye'deki aşırı gruplarla mücadele ettiği" yönündeki iddialarını yalanlayarak, "Rusya, Hizbullah ve dış güçlerin rejime verdiği destek sebebiyle Suriye'de yıkım yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

"Ülkesini kimin ve nasıl yöneteceğine Suriye halkı karar verecek" diyen Hatib, SMDK'nın bütün girişimlerine rağmen Esed rejiminin siyasi çözümden yana tavır almadığını söyledi.

Suriye devrimine destek veren ülkelere teşekkür eden SMDK Başkanı, halkın korunması için her türlü desteğe açık olduklarını belirterek; krizinin çözümü için net kararların alınmadığı uluslararası konferanslardan beklentilerinin olmadığını da sözlerine ekledi.

'Arap Birliği'nin gündemi Suriye - Arap Birliği'nin 24'üncü Olağan Zirvesi, Katar'da başladı.

İki gün sürecek zirvenin ana gündemini Suriye krizi oluşturuyor. Katar'ın başkenti Doha'da başlayan zirveye 22 ülke katılırken, 15 ülke devlet başkanı düzeyinde temsil ediliyor. Zirvede Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) de gözlemci olarak yer alıyor. Zirvede, Suriye'nin 2011 Kasım ayında askıya alınan üyeliği Suriye Muhu00adalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) teslim edildi. SMDK Başkanı Muaz el-Hatib, toplantının açılışında, Suriye için tahsis edilen koltuğa oturdu. Suriye Geçici Hükümeti Başkanı Gassan Hito'nun da aralarında yer aldığı muhalif liderler de Hatib'in arkasında oturdu.

'BMGK'nın da akan kanda payı var'

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 24. Olağan Arap Birliği Zirvesi'nin açılış oturumunda konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Arap Birliği'nin Suriye krizine siyasi çözüm bulunması için çalıştığını belirtti. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatib'in, Suriye halkının resmi temsilcisi olarak zirveye katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Arabi "Suriye'deki krizin baş sorumlusu Esed rejimidir" şeklinde konuştu. Nebil el-Arabi, Suriye'de akan kanın durdurulması yönünde karar almayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK)'nin de bu krizde payı olduğunu kaydetti.

'Arap Güvenlik Konseyi' kurulması önerildi

Irak, 24. Arap Birliği Zirvesi'nde "Arap Güvenlik Konseyi" kurulmasını önerdi. Irak Cumhurbaşkanı ikinci Yardımcısı Hudayyır Musa el-Huzai, zirvenin açılış konuşmasında, "Arap ülkelerinde yaşanan sorunların çözümü için, Arap Güvenlik Konseyi kurulmasını öneriyoruz" dedi. Arap ülkelerinin kırılgan ve yumuşak bir zemin üzerinde durduğunu belirten Huzai, "Geçen onlarca yıl, uluslararası çözümlerin zayıflığını ispat etti. Biz kendi meselelerimizi çözüme kavuşturabiliriz" diye konuştu. Arap ülkelerinde yaşanan krizler karşısında uluslararası ilgisizliğe değinen Huzai, kurulacak güvenlik konseyinin, bu ilgisizliğe uygun bir cevap olacağını kaydetti.

'Suriye'nin imarı için kongre düzenlenmeli'

Katar Emiri Hamad bin Halife Al Sani, Suriye'nin BM gözetiminde yeniden imar edilmesi için uluslararası bir kongre düzenlenmesi çağrısında bulundu. Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen 24. Arap Birliği Zirvesi'nin açılış oturumunda konuşan Al Sani, ülkesinin Suriye krizinin siyasi çözümüne destek olacağını belirterek, diğer ülkeleri Suriye halkına insani yardımda bulunmaya çağırdı. Konuşmasında Filistinli gruplar arasındaki mutabakata da değinen Al Sani, Hamas ve Fetih hareketleri arasında milli mutabakatın sağlanması amacıyla Kahire'de Mısır'ın başkanlığında bir 'mini Arap zirvesi' düzenlenmesi çağrısı yaptı.

Davutoğlu: Suriye adına yeni sayfa açıldı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye geçici hükümetinin Birleşmiş Milletler'de yer alması için çaba harcamalıyız" dedi

24. Arap Birliği Zirvesi'nde konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Türkiye ve Arap Birliği sadece ortak tarih, kültür ve değerler bütününü değil, çok önemli bir ajandayı da paylaşıyor. Suriye adına bugün bu zirvede yeni bir sayfa açılmıştır. Arap Birliği'nin, Suriye halkının meşru temsilcisi olarak, Suriye'nin koltuğunu SMDK'ya teslim etmesi, bu sayfanın başlangıcını gösteriyor" dedi.

Davutoğlu, Suriye konusunda mazeret olmadığını, Suriye halkının 3 yıldır bağımsızlık için mücadele ettiğini ifade ederek, "Bekleyecek lüksümüz yok. Bundan böyle daha çok çabalamalıyız, demokratik ve bağımsız Suriye için desteğimiz artarak devam edecek. Karar sadece Suriye halkına aittir ve öyle de kalacaktır. Suriye geçici hükümetinin Birleşmiş Milletler'de yer alması için çaba harcamalıyız" dedi.