İşgalci İsrail ordusu, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü saldırılarına devam ederek, yerinden edilen Filistinlilere yönelik zorunlu göç politikasını bir silah olarak kullanmayı sürdürüyor. Yaklaşık 10 aydır Filistinlileri sürekli olarak göçe zorlayan işgalci İsrail, şimdi de "güvenli bölge" olarak nitelendirdiği El-Mevasi'nin bazı bölgelerine saldırı hazırlığında.
İşgalci İsrail yönetimi, yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşamını sürdürmeye çalıştığı El-Mevasi'yi de hedef alıyor. İşgalci İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yayımladığı yeni bir harita ile Deyr el-Belah kentinin doğusundaki bölgelerin yanı sıra Han Yunus’a bağlı El-Karara, El-Mevasi, Cela, Hamed ve En-Nasr bölgelerinin boşaltılması çağrısında bulundu.
Paylaşılan haritada, işgalci İsrail'in "insani bölge" ilan ettiği ve 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı El-Mevasi'nin bazı kısımlarının da yer alması dikkat çekti. Adraee, "tahliye" kararının gerekçelerine dair çeşitli iddialar öne sürerek, haritada belirtilen bölgelerde yaşayan Filistinlilerin göç etmelerini istedi.
Tahliye kararının zamanlaması dikkat çektiİşgalci İsrail ordusunun El-Mevasi'deki bazı bölgelerin boşaltılmasını talep etmesi, Katar'ın başkenti Doha'da Tel Aviv yönetimi ile Hamas arasında süren esir takası ve Gazze'de ateşkes müzakereleri sırasında gerçekleşmesiyle dikkat çekti.
Gazzelileri yeniden göçe zorlayan bu "tahliye kararının" Doha'da dün başlayan ve bugün de devam eden ateşkes ve esir takası müzakerelerine etkisi ise henüz belirsizliğini koruyor.
İsrail, El-Mevasi'nin "güvenli" olduğunu iddia etmiştiİşgalci İsrail ordusu, 7 Ekim'de Gazze'nin kuzey bölgelerinde başlattığı zorunlu göçü, güneyde bulunan Han Yunus ve ardından yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'a saldırarak sürdürdü.
Han Yunus ve Refah'a yönelik saldırılar sırasında İsrail, bu bölgelerdeki Filistinlilere "güvenli" olduğunu iddia ettiği El-Mevasi'ye gitmelerini söylemişti.
Deyr el-Belah, Han Yunus ve Refah bölgeleri arasında, Akdeniz kıyısında yer alan El-Mevasi, altyapı eksikliği ve sınırlı yapılaşmasıyla bilinen bir bölge. İsrail saldırılarından kaçan Filistinliler, çaresizlik içinde buradaki derme çatma çadırlarda hayatta kalmaya çalışıyor.
Filistin Kızılayı, Refah’a yönelik kara saldırısının ardından El-Mevasi'ye gelen göç nedeniyle bölgede tek bir çadır yeri bile kalmadığını bildirdi. Artan sıcaklık, su sıkıntısı ve diğer zorlu koşullar nedeniyle birçok Filistinli, El-Mevasi'ye gitmek yerine evlerinin enkazında yaşamayı tercih ediyor.
Zorunlu göçü sistematik bir silah olarak kullanıyorİşgalci İsrail, 7 Ekim'de başlattığı saldırılardan bu yana yayınladığı "tahliye" kararlarıyla Gazze'de yaşayan Filistinlileri sürekli olarak göçe zorluyor.
Birleşmiş Milletler'in (BM) verilerine göre, Gazze'de yaşayan her 10 kişiden 9'u İsrail saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kaldı.
Gazze'de oradan oraya savurulan Filistinliler, saldırılar ve gıda sıkıntısının yanı sıra zorunlu göç nedeniyle zor günler geçiriyor.
BM'ye göre, Gazze'deki Filistinlilerin büyük çoğunluğu ayda bir göç etmek zorunda kalıyor.