Katar'ın Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı krizinde Genelkurmay Başkanı'nı desteklediği iddiası

Lübnan'da Hizbullah'a yakın gazete, Katar'ın, cumhurbaşkanlığı krizinde Genelkurmay Başkanı Joseph Avn'ın adaylığını uygun gördüğünü iddia etti.

Katar Dışişleri Bakanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed bin Abdulaziz el-Halifi, 3-4 Nisan'da yaklaşık 5 aydır yeni cumhurbaşkanını seçemeyen Lübnan'ı ziyaret etti.

Halifi, başkent Beyrut'taki temasları kapsamında Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Meclis Başkanı Nebih Berri, Lübnan Müftüsü Şeyh Abdullatif Deryan, Genelkurmay Başkanı Joseph Avn, Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat, Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi lideri Semir Caca, Hristiyan Özgür Yurtseverler Hareketi Partisi Cibran Basil ve Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye ile bir araya geldi.

Görüşmelere ilişkin yayımlanan resmi açıklamalarda Halife, Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı kriziyle ilgili herhangi bir adayın adını anmadı.

Ancak Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen Al Akhbar gazetesi, Halifi'nin Beyrut'ta hükümet yetkilileri ve siyasi parti liderleriyle görüşmelerinde Genelkurmay Başkanı Avn'ın ismini cumhurbaşkanlığı için gündeme getirdiğini öne sürdü.

Görüşmelerin detayından haberdar olan ancak ismi açıklanmayan bir kaynağın ifadesine göre, Halife, "Avn'ın Lübnan için uygun cumhurbaşkanı olduğuna inandıklarını" söyledi.

Lübnan'da cumhurbaşkanı adaylarından biri de Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye.

Ülkedeki 2 Şii parti, Hizbullah ve Emel Hareketi, 6 Mart'ta cumhurbaşkanlığı yarışında destekledikleri adayın Franciyye olduğunu duyurmuştu.

Şii partilerin desteğini alan Franciyye, 1-2 Nisan'da Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı Emmannuel Macron'un Kuzey Afrika ve Orta Doğu Danışmanı Patrick Dorell ile görüştü.

Arap ve Lübnan basınında yer alan haberlerde, Fransız yetkilinin görüşmede Franciyye'nin adaylığını desteklemek için bazı taahhütler istediği ileri sürüldü.

Şarkulevsat gazetesi, Dorell'in Franciyye'den cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Lübnan'ın eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nevaf Selam'ın başbakanlığa getirilmesi için özellikle Hizbullah'ın tam destek sağlamasını talep ettiğini yazdı.

Lübnan'da görev süresi 31 Ekim 2022'de sona eren 13. Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine yeni bir isim seçilmesi için Mecliste bugüne kadar yapılan 11 oylamadan sonuç alınamadı.

Başta Hristiyan partiler olmak üzere her partinin kendi adayını öne sürmesi nedeniyle ülkedeki siyasi taraflar arasındaki çekişme devam ediyor.

Ekonomik krizle boğuşan Lübnan'da yeni cumhurbaşkanı seçilemediği için yeni hükümet de teşkil edilemiyor. Bu nedenle geçici hükümet istisnai durumlar dışında toplanamıyor ve ülkenin sorunlarını çözebilmek için herhangi bir karar alamıyor.

Lübnan Anayasası'na göre cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, başbakan Sünni ve meclis başkanı ise Şiilerden seçiliyor.