Kastamonu'da korkutan yangın!

Kastamonu'da 12 katlı binanın 9'uncu katında çıkan yangın söndürüldü.

Mehmet Akif Ersoy Mahallesi'nde, bir sitedeki 12 katlı binanın 9'uncu katında bulunan, G.İ'ye ait dairede, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri, güvenlik amacıyla binadaki vatandaşları tahliye etti.

İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın diğer dairelere sıçramadan söndürüldü. Yangın sonucu evde hasar oluştu.

Yangın nasıl oluşur ve nasıl söndürülür?

Gerek bir anlık dikkatsizlik, gerek tesisattaki fark edilemeyen sorunlar nedeni ile tüm yaşam alanları yangın riskini barındırır. Her ne kadar uzak bir ihtimal gibi görünse de maalesef yangın sıkça yaşanabilen bir afettir. Örneğin 2021’in ilk dört ayında sadece İstanbul’da 6738 yangın söndürülmüştür. Ev ve iş yerlerinde yangın çıkma riskini düşürmek ve erken müdahalede bulunabilmek için de bazı temel bilgilerin bilinmesinde fayda vardır.

Yangın nasıl başlar?

Yangının oluşması için yangın üçgeni adı verilen üç etkenin varlığı gereklidir: Oksijen, yanıcı madde ve ısı. Yanma reaksiyonun oluşması için ısı, yanıcı madde ile buluşur. Alevin yayılmasına ise havada bulunan oksijen yardımcı olur.

Bunu şu örnekle açıklayabiliriz: Kibrit yardımı ile bir mumu yaktığınızda alev ortaya çıkar. Mumun üzerine kavanoz örttüğünüzde yani oksijen faktörünü ortadan kaldırdığınızda ise alev söner. Mumun fitilini kestiğinizde yani yakıt olan mumu uzaklaştırdığınızda da fitil kısa süre sonra söner. Bu nedenle yangın söndürmenin temel prensibi, oksijeni ve yanıcı maddeyi ortadan kaldırarak söndürme işlemini gerçekleştirmektir.