Karanfil ülkemizde dört mevsim yetişir. Şifa yelpazesi geniştir. Karanfil yağı da bitkisi kadar etkilidir. Karanfil yağı distilasyon yöntemi ile elde edilir. Peki karanfil yağının faydaları nelerdir? Karanfil yağı hangi hastalıklara iyi gelir? Karanfil yağının kullanım alanları nelerdir? İşte Karanfil yağının faydaları ve kullanım alanları...
Eklem ağrılarına iyi gelmesi, şeker hastalığına yarar sağlaması, yüksek tansiyonu düşürmesi karanfil yağının faydaları arasındadır. Karanfil ülkemizde bolca yetişir. Birçok vitamin ve mineral madde içerir. Bu nedenle yağı da hastalıklara karşı kullanmak için tercih edilir.
KARANFİL YAĞI FAYDALARI NELERDİR?
Birçok hastalığa iyi gelmesinin yanında saç ve cilt bakımı için kullanılır. İşte karanfil yağının faydalarından bazıları:
Diş bakımı için kullanılır. Diş ağrılarına iyi gelir. Ağız içindeki mikropları temizler. Ağız bakımı sağlar. Aynı zamanda ağız kokusunu engeller. Bazı diş macunlarında ve gargaralarda karanfil yağı kullanılır.
Eklem ağrılarına yarar sağlar. Kas ağrıları ve eklem ağrılarını geçirici özelliği vardır. Eklemlerdeki şişkinliklerin geçmesine yardım eder. Romatizma ağrılarına iyi gelir.
Baş ağrısını geçirir. Baş ağrılarına neden olan iltihaplanmaya ve gerginliğe etki eder.
Sivilceleri yok eder. Sivilceler için kullanılabilir. Fakat tek başına kullanılmamalıdır. Başka bir yağ ile seyreltilerek kullanılmalıdır. Hindistan cevizi yağı yada jojoba yağı ile karıştırılarak kullanılabilir. Bu etkisi için bir yemek kaşığı hindistan cevizi yağının içine bir damla karanfil yağı eklenir. Sivilce olan bölgeye masaj yapılarak sürülür. Yağ karışımı derindeki gözeneklerin derinine nüfuz eder. Birkaç hafta içinde sivilcelere etki eder.
Enfeksiyonlara iyi gelir. Yaralar, kesikler, mantar enfeksiyonları, böcek sokmaları için yarar sağlar. Tahriş olan bölgede enfeksiyon oluşumunu engeller.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçeriğindeki antioksidanlar sebebiyle vücuda direnç kazandırır. Virüslere karşı koruma sağlar.
Stresi azaltır. Zihni uyarır. Zihinsel yorgunluğu ve stresi giderir. Beyni tazeler. Beynin işlevlerini yerine getirmesine yardım eder. Hafıza kaybı, depresyon ve sinirsel bozukluklara iyi gelir.
Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Astım, bronşit, sinüzit, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı için faydalı bir yağdır. Balgam söktürücü olarak etki eder.
Hazımsızlığa yarar sağlar. Midedeki gazların kolayca atılmasına yardım eder.
Mide bulantısına karşı kullanılabilir. Mide bulantısı ve kusmaya iyi gelir.
Kan dolaşımını arttırır. Kan dolaşımının artmasıyla kan damarlarındaki gerginlik azalır. Bu sayede organlar daha iyi çalışır. Gerilim tipi baş ağrılarında düşüş görülür.
Kanı temizler. Kandaki toksisiteyi azaltır. Böylece vücuttaki antioksidan seviyesi artar. Bağışıklık sistemi güçlenir.
Şeker hastalığına fayda sağlaması karanfil yağı faydaları arasındadır. Kan şekeri seviyesinin kontrolünü sağlar. Bunun sonucunda diyabet için yararlı olur.
Göz iltihabına iyi gelir.
Kulaklar için faydalıdır.
Uçuklara yarar sağlar.
Yorgunluğa iyi gelir.
Saçtaki kepeklenmeyi yok eder.
Saç bakımı yapar.
Saçların hızlı uzamasına yardım eder
.KARANFİL YAĞI DİŞE NASIL UYGULANIR?
Diş ağrılarına iyi gelmesi karanfil yağı faydaları arasındadır. Diş ağrısı olduğunda dişe uygulanabilir. Aynı zamanda ağız kokusunun giderilmesi, ağızdaki mikropların yok edilmesi için de kullanılabilir. Bu etkileri için bir bardak ılık suyun içine 3 damla karanfil yağı damlatılır. Bu su ile gargara yapılabilir. Yada bir parça pamuk bu suya batırılarak dişin üzerine koyulabilir.
KARANFİL YAĞININ CİLDE FAYDALARI NELERDİR?
Aknelere iyi gelir.
Cilt bakımı sağlar.
Ciltteki sarkmaları, kırışıklıkları önler. Erken yaşlanmayı geciktirir.
Ciltteki kan akışını arttırarak cilde canlılık sağlar.
Cildi nemlendirir.
KARANFİL YAĞI KULLANIM ŞEKLİ NEDİR?
Bir bardak suyun içine birkaç damla karanfil yağı damlatılır. Bu su içilebilir. Masaj yapılırken tercih edilmesi kullanım şekillerinden biridir. Masaj yaparken susam yağı, tatlı badem yağı gibi yağlarla karıştırılarak kullanılması tavsiye edilir.
KARANFİL YAĞI SAÇA NASIL UYGULANIR?
Saç için kullanılabilecek bir yağdır. Saça uygulanabilir. Saçlardaki kepek oluşumunu azaltır. Saçlara canlılık ve güç kazandırır. Kırıkları onarmaya yardım eder. Bu etkileri için bir kasenin içinde karanfil yağı ile zeytinyağı karıştırılır. Hazırlanan karışım masaj yapar şekilde saç diplerine sürülür. Yarım saat beklendikten sonra saçlar yıkanır. Haftada bir kez saç için bu şekilde uygulanır.
KARANFİL YAĞI NERELERDE KULLANILIR?
Sağlığa fayda sağlamasının yanı sıra, başka birçok sektörde kullanılan bir yağdır.
Böcek kovucu olarak kullanılabilir. Karanfil yağının kokusu böcekleri rahatsız ederek uzak tutar. Bu etkisi için, böceklerin gelmesini istemediğiniz yere birkaç damla damlatabilirsiniz.
Kozmetik sektöründe sık sık kullanılır. Birçok masaj yağında, kremde ve losyonda özellikle baş ağrılarını geçirmek için kullanılır. Gerginliği de azaltır.
Sabunlara, parfümlere ilave edilir. Yatıştırıcı etkisi ve antiseptik özelliği ile özellikle sabun yapımında kullanılır.
Sigara yapımında tercih edilir. Endonezya başta olmak üzere birçok ülkede sigara yapımında karanfil yağı kullanılır. Yağ ile üretilen sigaraların daha az zararlı olduğu düşünülmektedir.
Yemek yapımında kullanılabilir. Yemeklere farklı bir tat katar.
KARANFİL YAĞI NASIL İÇİLİR?
Bir fincan suyun içine üç damla karanfil yağı damlatılarak içilebilir.
KARANFİL YAĞI NEREDE SATILIR?
Aktarlardan ve internet sitelerinden karanfil yağını satın alabilirsiniz. Yalnız satın alırken % 100 karanfil yağı olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için kaliteli markalar tercih etmenizde fayda vardır. Katkı maddesi ve koruyucu madde içermemelidir.
KARANFİL YAĞININ ZARARLARI NELERDİR?
Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmaması tavsiye edilir.
Kan şekerini düşürdüğü için şeker hastaları dikkatli kullanmalıdır. Düşük kan şekerine sahip kişilerin kan şekerini daha fazla düşürebilir.
Aşırı miktarda sürekli kullanımda karaciğer, böbrek ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.
Meyan kök yağı nedir? Meyan kökü yağı ne için kullanılır?