Karadeniz''in incisi Sinop

Karadeniz''in en kuzeyinde yer alan Sinop gerek gece hayatıyla gerek doğal güzellikleriyle ziyaratçilerinden tam not aldı. Haberimizde Sinop''la ilgili merak ettiklerinizi ve gezilecek yerleri derledik.

Sinop bu ülkenin yalnızca en kuzeyi değil, aynı zamanda gerçekten en harika doğaya sahip şehirlerinden de biri. Sinop'a bir giden, ayakları geri geri dönüyor. Bundan mıdır bilinmez, Sinop nüfusunun da çoğunluğunu göçmenler oluşturuyor. Fiziki coğrafya özellikleri nedeniyle de diğer Karadeniz şehirlerinden ayrılan bu şehirde şehir merkezi dışında bir tane trafik ışığı var ve trafik oldukça rahat! Sinop gezilecek yerler, Sinop'ta gezilecek yerler listemize mutlaka göz atın.

Samsun'a oldukça yakın olan Sinop'a aracınız ile gidiyorsanız Samsun Sinop arası gezilecek yerler listesi yapın ve bu listeye Yakakent ile Alaçam'ı da mutlaka ekleyin. Yakakent sahil itibariyle oldukça güzel bir Ege beldesi gibi, Alaçam'da ise kendin pişir kendin ye yapın. Onun haricinde Geyikkoşan'a gidebilirsiniz.

Sinop'ta ne yenir derseniz eğer; mantı yemeden gelmeyin! Sinop'ta kalacak yer arıyorsanız merkezde kime sorsanız bilgi alabilirsiniz zaten. Gerze'yi de es geçmeyin.

Sinop gezi rehberine hoş geldiniz!

1. İnceburun Feneri

Türkiye'nin en kuzeyinde duracaksanız, İnceburun Feneri'ne ulaşmanız gerekiyor. Uçsuz gözüken o Karadeniz'in büyüsüne kapılmanız da an meselesidir...

2. Sinop Kalesi

İlk olarak MÖ VIII. yüzyılda Sinop’a yerleşip koloni kuran göçmenler tarafından yapıldığı düşünülüyor. MÖ VII. yüzyılda Kimmer saldırılarıyla yıkılan kale surlarının Pontus döneminde onarımı yapılmış ve kale bugünkü sınırlarına genişletilmiş. Romalılar ve Bizanslılar döneminde de devamlı onarım gören kale, 1214 ve 1261 yıllarında Selçukluların eline geçmiş. Bu dönemde yeniden onarılan kalenin savunmasını güçlendirmek amacıyla bir iç kale oluşturulmuş.

3. Hamsilos Koyu

Türkiye'de pek çok yer, köy, koy, yayla gördüm ancak Hamsilos'ta gördüğüm huzuru çok az yerde gördüm...

4. İnaltı Mağarası

İnaltı Mağarası 2008 yılında keşfedildi ve o zamandan beri dünyanın her yerinden ziyaretçilere kapısı açık. Astım hastalığı ile çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtilen ve 3.5 kilometresine kadar gidilebilen İnaltı Mağarası`ndaki oldukça serin hava ve ilginç oluşumlar gidenleri kendine hayran bırakıyor.

5. Karnı acıkanlara minik bir "nokul" molası!

Sinop kahvaltılarının vazgeçilmezi nokul, üzümlü cevizli, kıymalı ve yoğurtlu yapılır. Ben kıymalısını ve üzümlü cevizli olanı denedim. İkisine de bayıldım! Size de tavsiye ederim

6. Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek'in dünyada eşi benzeri bulunmadığını söyleyelim! Çünkü irili ufaklı tam 28 adet şelalenin birleşiminden oluşuyor.Kuş sesleri ve yürümesi cesaret isteyen merdivenleri ile özel ve farklı bir gün geçirebilirsiniz...

7. Balatlar Kilisesi

Balatlar Kilisesi'nin 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından kilise olarak, Roma çağında ise tiyatro ya da hamam olarak kullanıldığı düşünülüyor. Üç kısmından oluşan fresklerin bir bölümü duruyor.

8. Alaaddin Camii

Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılmış bu caminin, Selçuklu Devleti’nin 1214 yılında Sinop’u fethinden hemen sonra yapılmış olduğu sanılıyor.

9. Boyabat Kalesi

Türkiye'deki -bence- en görkemli yapılardan biri... Boyabat ilçesinin bulunduğu Gökırmak Vadisi’nde, karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerinde kurulu. Kale, kayaların doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiş. Uzaktan görüntüsüyle sizi büyülüyor...

10. Kaşık Çıkartması (Mamalika) yemeden Sinop mutfağını denemiş sayılmazsınız!

Ben içindekileri sayayım da siz yiyip yemeyeceğinize kendiniz karar verin: mısır unu, peynir ve kızdırılmış biberli yağ...

11. Sinop Cezaevi

Sinop dediğinde akla gelen ilk yerlerden biri olan, maalesef ki işkenceleriyle aklımıza kazınmış Sinop Cezaevi'ne gitmek içinizi acıtabilir...

12. Paşa Tabyası

Sinop yarımadası'nın güney doğusunda 19. yüzyılda Osmanlı-Rus savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapılmış. Yarı ay şeklinde ve 11 top yatağı, cephanelik ve mahzenlerden oluşuyor. Bir tabya daha var, o da Korucuk Tabyası. Ancak bu tabya, özelmülkiyet içerisinde bulunuyor.

13. Sinop Müzesi

Şehir merkezinde bulunuyor. Sinop ve çevresindeki kazılarında bulunan eserler sergileniyor. Müze bünyesinde Prehistorik, Helenistik, Roma, Bizans, Etnoğrafik eserlerle Sinop çevresinden toplanmış ikonalar bulunuyor. Müze gezmeyi sevenler için oldukça güzel bir gezi olacağını söyleyebilirim.

14. Akgöl

Akgöl'e ulaşmanın iki yolu vardır. Asfalt yolda giderken iki Akgöl tabelası görürseniz, bozuk olan yoldan gitmenizi tavsiye ederim. Çünkü 2 dağ arasından çayla beraber uzanan bir yolla dağların birbirine vardığı inanılmaz bir kanyona ulaşırsınız. İşte o masalsı yer Akgöl!

15. Akliman

Kilometrelerce uzanan ince beyaz kumu, ormanla denizin adeta kucaklaştığı orman içi piknik yerleriyle ünlü... Kumsal boyunca plajlar, kamp alanları ve moteller bulunuyor.

16. Karakum Yöresi ve plajlar

Kent merkezine sadece 2 km uzaklıkta, Sinop yarım adasını çevreleyen yol üzerindeki bölgeye bu ad veriliyor. Mevcut plajları gerçekten çok güzel, simsiyah kuma sahip. Kamu ve özel kişilere ait oteller, tatil köyü, kafe, restoran, bungalov tipi evler, kamp, çadır yerleri var. Sinop halkının yürüyüş parkuru olarak da kullanılıyor.

17. Tatlı tatlı bitirelim: Hamursuz tatlısı!

Hayatımda yediğim en güzel tatlılardandı desem, yalan olmaz! Hamursuz tatlısı demiş olabiliriz, ama tarifi şöyle başlıyor: "Yumurta, süt ve un karıştırılarak tatlı hamuru yumuşaklığında hamur yoğrulur."