Karadeniz''in incisi Samsun

Samsun, Karadeniz Bölgesi''nin en gelişmiş şehri olması itibarıyla otel ve pansiyon sayısı fazla ve fiyatlar da diğer Karadeniz illerine göre uygun. Samsun''a giderseniz, gezinizin çok keyifli geçeceğine emin olabilirsiniz.

Merve Kantarcı ÇULHA

Eğer yaz aylarında kente geldiyseniz, Samsun'da şehrin tam ortasında denize girmenin keyfini yaşayabilmektesiniz. Deniz ile kucaklaşmış olan sahil bandı Yakakent'ten Terme'ye kadar uzanmaktadır.

Bir hafta sonu tatili bir şehre yetmez demeyin. Bazen iki günlük bir tatil, haftalarca geçirdiğiniz tatil günlerinden daha verimli olabiliyor. Tabi bu o şehre nereden ve nasıl baktığınıza da bağlı. Mavisiyle baş döndüren Samsun'u müzeler ve köyler arasında keyif dolu iki güne sığdırdık biz.

Bir yanı yeşil bir yanı mavi

Hava alanından inince soluğu Tütün İskelesi'nde aldık. Burası Atatürk ve arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı'nı başlatırken Samsun'da ilk ayak bastığı noktadır. Sahile doğru yürüyerek, denizin kokusunu ve temiz havayı içimize çekerek uçak yorgunluğunu üzerimizden attık. Bir şehirde yöresel tatlar dışında yemeğe ayrılan saatler ne kadar kısa olursa, gezi o kadar dolu olur düşüncesiyle güzel ve temiz sahilin tadını çıkarmak için simitlerimizi alıyor ve kıyıya oturuyoruz. Güneş ve kıyıdan rengarenk boyanmış evlerin görüntüsü de gözlerimize düşerken fotoğraflarımızı alıyor ve yolumuza devam ediyoruz. İlk durağımız Bandırma Müzesi. Geminin içerisine kurulu olan bu müze Atatürk'ün Bandırma'dan geldiği gemiyi temsilen yapılmış. Müzede gemici saatleri, gemiciliğe ait objeler ve telefonlar bulunuyor.

Hayvanat bahçesi

Karadeniz Bölgesi'nin en büyük hayvanat bahçesi olmakla birlikte merkeze çok yakın. Giriş ücreti ise öğrenci 50 kuruş, tam 1 TL. Tavus kuşundan ayıya, tilkiden aslana kadar birçok hayvanı gezip görmeniz mümkün.

Samsun Atatürk anıtı

Şehrin simgesi olan Atatürk Anıtı, il merkezinde yer alıyor. Atatürk Parkı içerisinde yer alıyor. Milli Mücadele'nin başlamasında büyük önem taşıyan şehir anısına yapılan anıtın önünde bir fotoğraf almak Samsun'a geldiğinizin kanıtı diyebiliriz. Bizde geldiğimizi göstermek adına fotoğrafımızı alıyor şehri keşfe çıkıyoruz.

Amisos Tepesi

Samsun'un en ünlü iki parkından biri olan Batıpark'ın hemen üzerinde yer almaktadır ve oldukça güzel bir manzaraya sahiptir. Eski adı Baruthane Tepesi olan bölge, 23 yıl önce keşfedilerek sit alanı haline getirilmiş. Tepede bulunan mezar odaları, milattan önceye ait kalıntıları içermektedir. Buradan hem denizi hem de Atakum'u ve şehrin bir bölümünü izleyebiliyorsunuz. Şehrin ilk yerleşim yeri olarak bilinen tepe, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiş.

Kızılırmak kuş cenneti

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, fotoğraf tutkunları için bulunmaz fırsat. 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarında bulunan 56 bin hektar alana sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, 350 adet kuş, 42 adet memeli, 35 adet balık, 13 adet sürüngen ve 12 adet amfibi türüne ev sahipliği yapıyor.

Fiyatlar çok uygun

Samsun Karadeniz Bölgesi'nin en gelişmiş şehri olması itibarıyla otel, pansiyon vb. sayısı fazla ve fiyatlar da diğer Karadeniz illerine göre uygun. Gezinizi festival, şenlik ve güreş gibi etkinliklerin olduğu tarihlere denk getirirseniz geziniz daha keyifli olacaktır.

Ulaşım nasıl?

Samsun Çarşamba Havalimanı'na İstanbul'un her iki yakasından Ankara'dan, İzmir'den, Antalya'dan direk uçak seferleri olduğu gibi şehirler arası otobüs terminali ile tüm yurttan ulaşım imkanı mevcut. Şehir coğrafi yapısı ile denize paralel doğu batı hatlarında kurulmuştur ve kentin tüm ana noktaları farklı tiplerde birçok toplu taşıma aracı ile bir birine bağlanmış durumdadır. Şehir içi ulaşım imkanlarını destekleyen hat dolmuşları hızlı ve sürekli taşımaya katkı sağlamaktadır.

Kaz eti yemeden Sakın gelmeyin

Her zaman söylerim bir şehri tam anlamıyla gezmek isterseniz mutlaka o şehrin köylerini ziyaret edin diye. Samsun'a gittiğinizde Asarcık ilçesinde kaz eti ile hazırlanan tiriti yemeden gelmeyin. Mutlaka başka ilçelerde de yapılıyordur, fakat ben Asarcık'ta yeme imkanı buldum. Önce kaz etine eşlik edecek yufkalar açılıyor ve kızgın sacda pişiriliyor. Sonra kendi yağı ile sobada kaz pişiriliyor. Kaz soğumaya bırakılıyor ve ufak parçalar haline getiriliyor. Ardından kalan yağla bulgur pilavı pişiriliyor. Kaz, pilav ve sacda pişirilen yufkalar bir araya gelince tam bir lezzet şöleni oluyor. Fotoğrafta gördüğünüz sunumu kendi ellerimle hazırlamama izin verdiler. Sunumu Samsunlu hanımlar kadar yapabildim mi bilemiyorum ama yeme usulünü iyi öğrendiğim kesin. Yufkanın arasında pilav ve et koyularak, kızılcık şerbetiyle afiyetle yeniyor. Bunun dışında şehir merkezinde hamsi, barbunya, mezgit ve diğer balık çeşitlerinin de tadına bakabilirsiniz. Bir başka önerim ise Samsun pidesi.