Ezgi ÇelikAnkara
Geçtiğimiz günlerde müftülere resmi nikah kıyma yetkisini veren yasa tasarısı TBMM İçişleri komisyonundan geçti. Sivil Toplum Kuruluşları ve İlahiyatçılar müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesine ilişkin düzenlemenin toplumun bazı kesimleri tarafından bir "kara propaganda" haline getirildiğini savundu. Bu düzenlemenin ne anlama geldiğini Milat'a anlatan STK'lar ve İlahiyatçılar, kanunsuz bir yetkinin müftülere verilmeyeceğini vurgulayarak "Müftülere verilen bu yetki ile resmi nikah ortadan kalkmış olmuyor. İsteyen belediyelere isteyen müftülere nikahlarını kıydırabilir" ifadelerinde bulundu.
"Resmi ve dini nikah ayrımı yoktur"
Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, Diyanet-Sen'in 2007 yılından beri toplu sözleşme masasına taşıdığı müftülere de nikah kıyma yetkisi verilmesi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dini nikah ve imam nikahı ikileminin ortadan kalkması gerektiğini vurgulayan Bayraktutar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Müftülere nikah yetkisini içeren yasa tasarısının içerisinde "müftü" kelimesinin geçmesi bile bazı kesimleri rahatsız etti. Yine dini meselelerimizi, değerlerimizi çatışma haline getirdiler. Yasa tasarısının içeriğine bakma zahmetinde bulunmadan eleştiri yağmuruna tuttular. Çünkü bunların amacı milletin değerleriyle kavga etmek. Burada korkacak, milletimizi yanlış bir duruma düşürecek bir konu yok. İsteyen belediyeye, isteyen müftüye nikahını kıydırabilir. Biz yıllardır nikahın tek olduğunu ve bununda resmi nikah olduğunu savunuyoruz. Çünkü ülkemizde resmi ve dini nikah ayrımı yoktur. Nikah tektir" dedi.
"Kanunsuz yetki müftülere verilmeyecek"
Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, ilgili yasa tasarısına ilişkin şöyle konuştu; "Müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesi ile uygunsuz nikahın önünün açılması söz konusu değildir. Bu yasa tasarısı ile ilgili çocuk yaşta nikahların önünün açıldığına dair bir algı operasyonu yürütülüyor ve Meclis'ten geçmesi engellenmek isteniyor. Fakat bu yasa ile kanunsuz olmayan hiç bir yetki müftülere verilmiş olmayacak. Yasaların çerçevesinde müftülere yetki verilecek ve bu yasa çerçevesinde nikah kıyılacak. Böylece imam nikahlarının kayıt altına alınamamasının önüne geçilmesi noktasında ciddi bir adım atılacak. Nasıl ki şahıs evrakları ile birlikte yasa ve kurallar çerçevesinde belediyeye başvuruda bulunuyorsa müftüye verilen yetki ile de aynı işlemleri gerçekleştirecek. Kanunsuz olmayan hiç bir yetki aslında müftülere verilmiş olmayacak. Diyanet-Sen olarak yıllarca bu düzenlemenin geçirilmesini talep etmiştik. İnşallah Meclis'ten de geçmesiyle böylesi bir eksiklik giderilmiş olacak" dedi.
"Halkımızın talebidir"
Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER) Onursal Başkanı Selahattin Yazıcı, "Müftülere nikah kıyma yetkisini veren yasa tasarısı; dini nikahın ve resmi nikahın birleşmesi anlamasına gelmektedir. Ülkemizdeki vatandaşlarımızın yüzde 99'u zaten dini nikahlarını yapıyorlar. Resmi nikahlarını da belediye memurları yapıyor. Burada esas olan dini nikahla resmi nikahın birlikte yapılmasıdır. Bu yasa tasarısının çocuk yaşta evliliği yada çoğul evliliği teşvik edici bir yanı olamaz. Tam tersine bu ihtimali ortadan kaldırır. Daha önce müftülüklerin resmi nikahı görmeden dini nikah yapmama yetkisi zaten vardı. Toplumumuz resmi nikahla dini nikahın birleşmesini istiyordu. Bu istikamette çok büyük bir kamuoyu baskısı vardı. Halkın bu talebi Meclis gündemine getirildi. Bu konuda algı operasyonları, kara propaganda üreterek kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor. Müftülere verilen bu yetki ile resmi nikah ortadan kalkmış olmuyor. Yetki müftülere de verilmiş oluyor. Ayrıca yine isteyen belediyeye isteyen müftülere nikahını kıydırabiliyor" dedi.
"Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz!"
"Art niyetli, peşin hükümlü ve ön yargılı olanlar öküz altında buzağı arıyor" diyen Yazıcı, "Türkiye vatandaşının yıllardır beklediği bir talebe Meclisimiz kulak verdi. İki nikahın peşine düşen vatandaş şuan da tek nikahla sorunu çözmüş olacak. Sonuçta bir ailenin temelleri atılıyor. Bu temel atılırken "Besmele" ile başlamasının kime ne zararı var? Bu yasa tasarısı ile imam nikahı ve resmi nikah "tek nikah" haline gelecek. Vatandaşlar talepleri doğrultusunda nikahlarını müftülere kıydıracak. Talebi olmayanların kilise de nikah kıydırma ya da dini nikah kıydırmama hakkı da var. Biz yüzde 99'u Müslüman olan bir ülkede böyle bir yasa tasarısına karşı çıkılmasını anlayamıyoruz. Dezenformasyon en derinden yaşayanlar bu kişilerdir. Nikah ve ezan konusuyla alakalı olumsuz tartışmaları yapanlar esas kendilerine zarar vermektedir. Bu kişilerin en yakın zamanda Müslüman mahallesinde salyangoz satılmayacağını anlaması gerekmektedir" şeklinde konuştu.