Kantaron yağının faydaları nelerdir? Kantaron yağı eski zamanlardan bu yanı tedavi amaçlı kullanılmış. Kantaron yağı genellikle yaraların mikrop kapmaması için kullanılmış. Kantaron yağının neye iyi geldiği, nasıl kullanıldığı, faydaları merak ediliyor. İşte Kantaron yağının faydaları, kullanım alanları ve kullanım şekli...
Kantaron yağı, sarı kantaron bitkisinden elde edilen bir yağdır. Sarı kantaron bitkisi ise “mayasıl otu”, “kılıç otu” ve “koyunkıran” gibi isimlerle de bilinen, kırlarda kendi başına yetişen bir bitkidir. Faydalarının keşfedilmesiyle birlikte sarı kantaron bitkisi yetiştiriciliği de yapılmaya başlanmıştır. Kantaron yağının sonsuz faydalarına geçmeden önce nasıl elde edebileceğimizi öğrenelim.
Kantaron yağı nasıl elde edilir?
Öncelikle kantaron bitkisi, çiçeği ve sapıyla birlikte güzelce yıkanıp kurutulur. Kuruyan bitki parçalara ayrılıp bir kavanozun içine konur. Kavanoz doldurulmalı fakat bitkiler sıkıştırılmamalıdır. Bitkiyi parçalara ayırırken makas ya da bıçak kullanmamalı, elinizle parçalara ayrılmalısınız.
Kavanoza konan kantaron bitkisinin üzerine saf zeytinyağı doldurulur. Kavanozun ağız kısmına bir tül, tülbent ya da temiz ince bir bez koyarak kapatılır. Bu aşamada kavanozun kapağını kapatılmaz. Sarı kantaron bitkisinin özünü zeytinyağına bırakabilmesi için 5 gün boyunca güneşte bekletilir.
5 gün sonra kavanozun kapağı kapatılarak hava ile teması engellenir. 40-45 gün kadar güneşte bekletilir. Bu süreçte sarı kantaron bitkisi zeytinyağı ile karışacağı için yağ kırmızılaşacaktır. Ara sıra kavanozu ters düz ederek karışımı karıştırmak gerekli. Sürenin sonunda, kırmızı renge bürünen yağ süzülerek koyu renkli bir şişeye koyulur ve güneş almayan bir ortamda saklanır. Evde hazırlandığı ve katkı maddesi bulunmadığı için kullanım süresi de uzun olacaktır.
Kantaron yağının faydaları nelerdir?
Doğanın kalbinden sağlık saçan kantaron yağının faydalarının tamamını sıralamak mümkün değilse de başlıcaları şu şekilde:
Kantaron yağı antiseptik özellik gösterir. Yarada mikrop ve iltihap oluşumunu önler.
Hücre yenileyici özelliği sayesinde yaranın çabuk kapanmasını sağlar. Yara ve yanık izlerini iyileştirir, yanık acısını hafifletir.
Kantaron yağı cilt bakım yağı olarak kullanılabilir. Antiseptik özelliği sayesinde akne ve sivilce oluşumuyla savaşır.
Sırt ve bacak ağrılarında masaj yağı olarak kullanılabilir.
Kılcal damar görünümlerini azaltır.
Bebeklerin pişik tedavilerinde kullanılabilir.
Dahilen kullanıldığında kan şekerini düşürücü özelliği bulunur. Fakat fazlası kan şekerinin aşırı düşmesine yol açacağı için günde bir çay kaşığından fazlası içilmemelidir. Doktora danışmadan kür olarak kullanılmamalıdır.
Yine dahilen kullanıldığında bağırsak faaliyetlerini düzenleyerek kabızlığı önler.
Egzama ile savaşır.
Saç diplerine masaj yaparak uygulandığı zaman saç dökülmeleri ve kepeklenme sorununa çözüm olabilir. Bin bir derde deva olsa da tedavi olarak kullanacaksanız, özellikle dahilen kullanımdan önce doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Unutmayın ki kantaron yağı bir ilaç değil bitkisel takviyedir.
Kantaron yağı nasıl kullanılır?
Kantaron yağı dahilen ve haricen kullanılabilir.
Haricen kullanımlarda: Yanık ya da yara üzerine birkaç damla damlatılarak masajla o bölgeye yedirilir. Bakım yağı olarak kullanacaksanız güneşe çıkmayacağınız vakitlerde örneğin gece yatarken cildinize birkaç damla damlatmanız ve masaj yapmanız önerilir. Bütün gece cildinizde kalmasında bir sakınca yoktur. Fakat bileğinize bir damla damlatıp bir süre beklerseniz olası bir alerji durumunu önceden gözlemlemiş olursunuz.
Dahilen kullanımlarda: Kantaron yağını bir çay kaşığı olacak şekilde direkt içebilirsiniz. Kantaron yağından ya da kantaron bitkisinden kantaron çayı yapabilirsiniz. Kantaron yağı kullanarak kantaron çayı yapmak için sıcak suya birkaç damla kantaron yağı damlatarak tüketebilirsiniz. Kantaron bitkisini kullanarak kantaron çayı yapmak için ise içme suyunu kaynatarak bir cam demliğe boşaltın. İçine birkaç adet kantaron bitkisi atıp on dakika bekletin. Süzdükten sonra çayınız içime hazır.
Sarı kantaron yağı nedir?
Sarı kantaron yağı, kantaron bitkisinin kurutulmadan yumuşakça ezilerek kavanoza doldurulması ve üzerine zeytinyağı doldurulması ile elde edilen yağdır. Kırmızı kantaron yağından farkı; kırmızı kantaron yağı elde edileceği zaman kantaron bitkisinin kurutularak kavanoza doldurulmasıdır. Geri kalan işlemler aynı şekilde devam eder.
Kantaron yağının yan etkileri nelerdir?
Sarı kantaron yağını ve sarı kantaron yağının faydalarını öğrendik. Peki kantaron yağının hiç yan etkisi yok mu? Doğada yer alan her bitki gibi, sarı kantaron yağının da birtakım yan etkileri mevcut.
Kantaron yağı uzun süreli kullanımda kaşıntı yapabilir. Dahilen kullanımda çok fazla kullanılması kan şekerini fazla düşürebilir. Hamile kadınların kullanması önerilmemektedir. Yüze uygulanıp güneşe çıkıldığında lekelenme yapabilir.
Kantaron yağı ile hangi kürler hazırlanabilir?
Kantaron yağı yenileyici özellikte olduğu için kantaron yağıyla birçok kür hazırlayabilirsiniz. Birkaç örnek vermek gerekirse:
Kantaron yağı ile ciltteki çatlaklardan kurtulma kürü
Malzemeler:
20 gram badem yağı 20 gram kakao yağı 20 gram kayısı yağı 10 gram çörek otu 10 gram kantaron yağı 10 gram zeytinyağı 10 gram ketenyağı Taze üzüm suyu Gliserin
Duştayken çatlak oluşmuş bölgeleri iyice keseleyin. Yumuşayan deri buharın da etkisiyle karışımın daha iyi etki etmesine yardımcı olur. Çatlakların üzerine karışımı sürüp on dakika bekletin. Daha sonra durulayın. Her gün kullanılması etkisini daha çabuk gösterir
Kantaron yağı ile el bakımı
Malzemeler:
Kantaron yağı Zeytinyağı Kakao yağı Taze limon suyu Malzemeleri karıştırarak bir şişede muhafaza edin. İhtiyaç duydukça uygulayın. Özellikle kışın kuruyan eller için fayda sağlar.
Kantaron yağı ile topuk çatlaklarını tedavi eden kür
Malzemeler:
Kantaron yağı 50 gram vazelin 1 ampul B vitamini 1 yemek kaşığı lavanta yağı Malzemeleri karıştırın. Akşamları ayaklarınıza uygulayın.