Kandil'e 'çözüm' ayarı

Çözüm sürecinde yol kazalarının yaşanmaması için Öcalan PKK'yı yeniden dizayn etti. Yol haritasını mektuplarla çizen Öcalan, siyasi çözümden yana olan örgütün iki numaralı ismi Murat Karayılan'ı, silahlı kanadın başına getirdi. HPG'de çözüm sürecine karşı olan ve çatışmayı isteyenlerin olduğu biliniyor. Karayılan'ın sürecin sabotaja uğramaması için HPG'nin başına getirildiği tahmin ediliyor.

FERHAT AÇIL

İmralı-BDP-Kandil üçgenindeki mektup trafiği, sürecin daha sağlıklı işlemesi noktasında önemli adımların atılmasına neden oldu. Provokasyon ve yol kazalarına karşı önlem alınması için PKK'nın tepe kadrosunda değişikliğe gidildi. Murat Karayılan KCK Konsey Başkanlığı görevinden alınıp örgütün silahı gücü HPG'nin başına getirildi. Karayılan'ın yerine ise Cemil Bayık ve PKK'nın kadın liderlerinden Bese Hozat getirildi.

YOL KAZALARINA ÖNLEM

Diyarbakır nevruzunda Öcalan'ın mesajının okunmasının ardından başlayan çekilme sonrası çözüm sürecinin tekrar sabote edilmesi endişesinin de beraberinde getirmişti. Örgüt içerisinde derin yapılarla eş zamanlı çalışan kadronun provokasyon girişimlerine engel olmak için Öcalan örgüt yapısında değişikliğe gitti. Abdullah Öcalan'ın yeni süreci disipline etme, yol kazalarını önleme ve yeni sürece uygun bir örgüt yapısının gerekliliği ile bu değişikliğe gittiği düşünülüyor.

ILIMLI İSİM SİLAHLI KANADIN BAŞINDA

PKK'nın en ılımlı isimlerinden biri olduğu söylenen Murat Karayılan'ın HPG'nin başına geçirilmesiyle Suriye kökenli Bahoz Erdal ve diğer örgüt yöneticilerin kontrol altına alınması noktasında önemli olduğu ifade ediliyor. BDP kaynakları ise bu değişikliğin bir tasfiye olmadığı vurgusunu öne çıkartıyor. PKK ve KCK sistemindeki değişik ise yaklaşık üç aydır devam eden mektuplarla başladı.

MİT'İN BİLGİSİ DAHİLİNDE

İmralı'dan Kandil'e gönderilen tüm mektuplardan hükümet ve MİT yetkililerinin bilgisi dahilinde olduğu ve mektupların yetkililer tarafından da okunduğu biliniyor. Öcalan Kandil'e gönderdiği ilk mektubunda "Yeni sürece hakim olacak, yol kazalarının önüne geçecek bir yönetim değişikliğine gidilsin" mesajını verdi. Bu mesajla birlikte Öcalan'ın istediği doğrultusunda bir düzenleme yapıldı. 30 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında yapılan ve 162 delegenin katıldığı açıklanan kongreyle örgütün yapısal ve yönetimsel bir değişikliğe gitmesi kararı alındı.

ÖRGÜTÜN KURAN 5 KİŞİDEN BİRİ

Murat Karayılan'ın yerine KCK Konsey Başkanlığı'na getirilen isimlerden Cemil Bayık Abdullah Öcalan'la birlikte PKK'yı kuran beş kişi arasında yer alıyor, Bese Hozat ise örgütün en etkinli kadın liderlerinden biri.