Kas kasılmasının sağlanması için hücrelerin içine kalsiyum girmesi gerekir. Peki Kanda Kalsiyum yüksekliğinin zararları nedir? İşte detaylar.
Kalsiyumun insan vücudundaki asıl görevi kas kasılmasıdır. Kasların kasılabilmesi için hücrelerin içine kalsiyumun girmesi gerekir. Kalsiyumun kanda fazla olması durumunda, hücre içine fazla miktarda geçiş olur ve kaslar sürekli kasılır. Bu da kas ağrılarına neden olur.
Bununla birlikte, böbrekler kanda fazla miktardaki kalsiyumu atmaya çalışır. Bu durum, bir yandan böbreği yorarak hasar görmesine neden olur, diğer yandan da böbrek içinde kalsiyumun birikerek taş ya da kum oluşmasına zemin hazırlar. Ancak kanda kalsiyum yükselmesi en önemli riskini kalp üzerinde yaratır. Kalp bir pompadır ve bu pompa kalp kasının kasılıp gevşemesi ile çalışır. Kalp kasına fazla miktarda kalsiyum girişi tıpkı diğer kaslarda olduğu gibi kalbin daha sık ve kontrolsüz kasılmasına neden olur. Bu durum kalp yetmezliğine ve kalpte ritim bozukluğuyla sonuçlanabilir. Bunların her ikisi de hayati risk oluşturan durumlardır.