Ezgi ÇelikAnkara
Türkiye’de kamuya yönelik personel alımlarında bazı yaş sınırı uygulamaları hala devam ediyor. Kamuda KPSS A grubu kariyer meslekleri ile hâkimlik kaymakamlık sınavlarında aranan yaş sınırı nedeniyle 35 yaşını geçen kişilere kamu hizmetine girme yolu kapatılıyor. FETÖ usulsüzlükleri nedeniyle yıllarca kamu alımlarında engele uğrayan vatandaşlar şimdi de istihdamın önündeki yaş sınırlamasına takılıyor.
“Yaş sınırı kalkmalı”
Konuyu yargıya taşıyan Kenan Akbulut, yaş sınırı nedeniyle 2019 Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına başvuru yapamadığını ve mağduriyetinin devam ettiğini dile getirdi. İşe girmeyi değil, işe alınmayı sağlayacak sınava alınmamasının anayasal hak kaybına neden olduğunu kaydeden Akbulut, “Beden gücü gerektirmeyen ve zihinsel bir faaliyet olan Kaymakamlık sınavına girmek ve akabinde sözlü sınav sonucuna göre alımlara karar verilecek olan bir meslek için yaş şartının olması hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Biz yıllarca FETÖ’nün usulsüzlükleri yüzünden sınav ve mülakatlarda diskalifiye edildik. Mağdur edilen iki milyon kişiyiz. Bir sene içerisinde yaş mağduru adaylar yaklaşık 4 milyon rakamına dayanacak. Bu konuda 17 defa TBMM’ye gitmemize ve CİMER’e başvurmamıza rağmen hiçbir sonuç alamadık. Çözüm noktasında beklediğimiz samimi adımların atılmaması üzerine yargı yolunu seçmek zorunda bırakıldık” dedi.
“Mağduriyetimiz giderilmeli”
Anayasal bir hakkın kanunla sınırlandırılmasında hakkı tanımlayan maddede yer alan özel sınırlandırma nedenleri dışında bir nedenle hakkın sınırlandırılmaması gerekliliğini vurgulayan Akbulut, kamu hizmetlerine girmeden tek sınırlandırma nedeninin işin gerekleri olabileceğinin altını çizdi. Kaymakamlık sınavına girişte uygulanan 35 yaş şartının kaldırılması gerektiğini ifade eden Akbulut, “35 yaş şartı işin gerekliliği için değildir. Bu yaş şartı gerekli olsa bile 35 yaşından büyük hiç kimsenin çalışmıyor olması gerekmektedir” dedi. Anayasanın 70 maddesinde her Türk vatandaşının kamu hizmetine girme hakkına sahip olduğunun belirtildiğini kaydeden Akbulut, “70. maddede ‘Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başkaca bir ayrım gözetilemez’ ifadeleri bulunmaktadır. Bu maddeden açıkça anlaşıldığı üzere, memurluğun anayasal bir hak olduğu ve memurluk mesleğine girebilmek için aranacak şartların, görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili olmasını emretmektedir. Biz sonuna kadar da haklı olduğumuzu ve Anayasa mahkemesinin mağdurlardan yana karar vereceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.