Kamuda tasarruf resmen başladı! İşte alınan tedbirler...

Kamuda Tasarruf Tedbirlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği toplantıda "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"ni kamuoyuyla paylaşmıştı.

Enflasyonla mücadelede para, maliye ve gelirler politikaları ile yapısal reformların uyum içinde yürütüldüğüne dikkati çeken Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) enflasyonu düşürmek için para politikasında sıkılaştırma dahil, kendi alanıyla ilgili her türlü tedbiri aldıklarını açıklamıştı.

Bakan Şimşek, atacakları ilave adımlarla dezenflasyon sürecine katkıda bulunacaklarına dikkat çekerek Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"ni bu perspektifle hazırladıklarının altını çizmişti.

Bakan Şimşek toplantıda yaptığı açıklamada, harcama tedbirlerinin, "kamuda tasarruf, bütçede harcama disiplini ve kamu yatırımlarında verimlilik" olmak üzere 3 temel ekseni olduğuna dikkati çekerek, "Kamu tasarrufu diye baktığımızda 8 öncelikli alana yoğunlaşıyoruz. Bu alanlar, taşıtlar, binalar, kamu istihdamı, idari yapılanmada etkinlik, yurt dışı geçici görevlendirme giderleri, enerji ve atık yönetimi, haberleşme giderleri ile diğer cari harcamalardır." ifadelerini kullanmıştı.

Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi Resmi Gazete'de Yayımlandı

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi kapsamında alınan tedbirler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte alınan tasarruf tedbirleri:

Yeni Alımlar Durduruluyor: Kamuda yeni araç, bina, mobilya ve demirbaş alımı 3 yıl süreyle durdurulacak.

Ücretlere Üst Sınır: Yönetim kurulu ücretlerine üst sınır getirilecek.

Personel Servisleri: Toplu taşıma olan yerlerde personel servisleri kaldırılacak, ancak mevcut hizmet alımı sözleşmeleri süresince devam edecek.

Bütçe Kesintileri: Deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alımları ile yatırım ödeneklerinde kesintiye gidilecek.

Personel Alımına Sınırlama: Kamuya personel alımına sınırlama getirilecek.

Elektrikli Araçlar: Kamu taşıtları yerli ve elektrikli taşıtlara dönüştürülecek. Mevcut araçların tasfiye edilmesi şartıyla elektrikli taşıt alınabilecek.

Kiralık Araçlar: Kamu kurumlarının mevcut kiralık araçları, sözleşme süresi bitince yeniden izin alınmadan kiralanmayacak.

Üç Makam Aracı: Bakanlıklarda en fazla 3 araç makam hizmetlerinde kullanılabilecek.

Cep Telefonu Hakkı: Cep telefonu hakkı yalnızca Cumhurbaşkanı Yardımcısı, bakanlar, yüksek yargı organı başkanları, valiler, belediye başkanları ve üst yöneticilere tanınacak.

Reklam ve İlan Kısıtlaması: Kamu kurumları, doğrudan faaliyetleriyle ilgili tanıtımlar dışında basın yayın organlarına ilan ve reklam veremeyecek.

Fazla Mesai Kısıtlaması: Kamu personeli, zorunlu haller dışında fazla mesai ve nöbet ücreti alacak şekilde çalıştırılamayacak.

İzin Kullanımı: Yıllık ücretli izin süreleri ilgili yıl içinde kullandırılacak. Geçmişten biriken izinler 3 yıl içinde kullanılacak.

Giyecek Yardımı: Memurlara yapılacak giyecek yardımı ayni olarak gerçekleştirilecek; çek, kupon veya nakdi ödeme yapılmayacak.

Uçuş Milleri: Bilet ücretini kurumun ödediği uçuşlarda kazanılan miller kurumlar tarafından kullanılacak.

İhale Gözden Geçirme: Sözleşmesi imzalanmamış tüm mal ve hizmet alımları ve yapım ihaleleri gözden geçirilecek; genelge hükümlerine uymayan ihaleler iptal edilecek.

İzin Yenileme: Genelgeden önce başlamış iş ve işlemler için 3 ay içinde yeniden izin alınacak.