Kahvenin faydaları nedir?

Muhabbet ortamlarının, kadın günlerinin, can sıkıntısının, günü güzel geçirmenin yani kısacası gün içinde hemen hemen her ruh haline göre kendisine ihtiyaç duyduğumuz kahvenin faydaları saymakla bitmez. Peki kahvenin faydaları nelerdir? Ne zaman tüketilir? En iyi kahve yapma tarifi nedir?

KAFEİNSİZ KAHVEDE KİMYASALA DİKKAT

Yetiştirildiği bölgenin iklim, çevre şartları ve toprak yapısı kahve çekirdeğinin tadını, aromasını ve içerdiği kafein miktarını değiştiriyor. Kahve çekirdeklerinden en çok tutulanı Coffea Arabica (Arabika) ve Coffea Canephora’dır (Robusta). Kahveler ayrıca işleme, geleneksel hazırlama ve pişirme yöntemlerine göre; Türk kahvesi, Mırra, Etiyopya kahvesi gibi ya da içerisine eklenen süt, çikolata, şeker gibi besinlerle moccha, macchiato, latte gibi farklı şekilde adlandırılıyor. Kafeinsiz yani decaffe kahveler neredeyse hiç kafein içermiyor. Yaklaşık olarak en fazla 3 miligram kafein içeriyor. Ancak kafeinsiz kahve genellikle normal kahveler kadar sağlıklı olmayabiliyor. Çünkü kahveden kafein çıkarılırken, kahvenin içerisine birçok kimyasal yerleştirilebiliyor. Eğer kafeinsiz kahve tercih edecekseniz; kahve çekirdeklerine herhangi bir kimyasal karıştırılmadan, su ile kafeinden ayrılmasını sağlayan kafeininden ayrıştırılma işlemi ile ayrıldığına emin olmanızda fayda var. KAHVENİN 7 FAYDASI

1-HASTALIK KALKANI: Kahve tüketiminin; tip-2 diyabet, Alzheimer, Parkinson ve bunama (demans) gibi sinir sistemi hastalıkları ve siroz gibi karaciğer hastalıklarına ayrıca karaciğer ve kolorektal kanserlerine karşı koruyucu rol oynadığı yapılan çalışmalarca kanıtlanmıştır.

2-DAKİK VE ENERJİK YAPAR: Kahvenin içindeki kafein; kan dolaşımından beyne geçerek norepinefrin ve dopamin salgısını artırır. Bu, kişinin bilişsel fonksiyonlarını artırarak, daha aktif, enerjik ve daha dakik olmasını sağlar.

3-SPORDAN YARIM SAAT ÖNCE İÇ YAĞ YAK: Özellikle bir fincan kahvenin, spordan ve masajdan yarım saat önce tüketimi; yağ hücrelerinin yakımını hızlandırdığı gibi egzersiz sırasındaki performansı artırarak egzersiz yapma süresini uzatır. Verimli bir egzersiz sağlaması ile kas gelişimine de yardımcı olabilir.

4-VİTAMİN VE MİNERAL ZENGİNİ: Kahve, enerji metabolizmasında rol oynayan B vitaminleri (riboflavin, niasin, pantetonik asit), magnezyum, potasyum ve manganez gibi birçok vitamin ve mineralden zengindir.

5-HÜCRELERİ GENÇ TUTAR: Antioksidanlardan zengin olan kahve, bu sayede hücrelerin yaşlanmasını önler.

6-DEPRESYON DÜŞMANI: Kahvenin depresyonu azalttığı yapılan birçok çalışmada gösterilmiştir.

7-DİYABETE KARŞI KAHVE: Günlük 3 fincanı geçmeyen kahve tüketimi, yeterli ve dengeli beslenme ile diyabet, kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltıp yaşam süresini uzatabilir. GÜNDE 400 MİLİGRAM KAHVEYİ AŞMAYIN

Yetişkinlerde günde 3-4 fincan kahve tüketimi yararlı etkiler sağlar. Yani maksimum kafein alımı günde 400 miligram geçmemeli yani 3 tatlı kaşığı kahveyi geçmemeli. Fakat kafeinin tolere edilme derecesi; kişinin genetik ve fiziksel özelliklerine, kahvenin tüketim sıklığı ve miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu nedenle; kimileri için 3-4 fincan kahve yararlı iken kafein toleransı düşük olanlar için 3-4 fincan kahve uykusuzluk, mide bulantısı ve strese yol açabilir.

Çocuklar ve yaşlılarda yetişkinlere göre kafeinin tolere edilme derecesi düşük olacağı için kafein tüketimi 2 fincan (1 tatlı kaşığı kahve) ile kısıtlanmalı. Kafein; plasentadan anne karnındaki bebeğe geçeceği için gebelerde 2 fincandan fazla kahve tüketimi; düşük, ölü doğum ve düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerin doğumuna yol açabilir. Bu nedenle hamileler, çocuklar ve yaşlılarda da günlük kafein alımının 200 miligram kafeini geçmemesine özen gösterilmeli. KAHVE KEYFİNİ YEMEKTEN BİR SAAT SONRA YAPIN

TOK KARNINA İÇİN: Kahveyi kahvaltıdan ya da yemeklerden bir saat sonra tüketmeye özen gösterin. Çünkü sabah aç karına kahvaltı yapılmadan içilen kahve, vücuttaki stres hormonlarını aktifleştirerek, günlük döngü ve ruh halinizi bozabilir. Aynı zamanda yemekle içilen kahve, besinlerin içerisindeki vitamin ve minerallerin emilimini azaltabilir.

İLAÇLARLA İÇMEYİN: Mide yanması, reflü, ülser gibi mide hastalıklarında kullanılan ilaçların etkisini de azaltırken mide asiditesini yükseltebileceğinden dolayı, antibiyotik gibi ilaçların da sindirimini yavaşlatabilir. Bu nedenle ilaçlarla birlikte kahve içmemeye özen gösterilmeli. KAHVELERİN KAFEİN İÇERİĞİ

Kahvelerin kafein içeriği; kahve çekirdeğine, kavrulma süresine, kahvenin miktarına ve hazırlanma süresine göre değişiklik gösterir.

•Türk kahvesi (1 fincan= 30ml) = 30 mg •Filtre kahve (1 su bardağı = 240ml) = 95 mg •Hazır kahve (240ml) = 30-90 mg •Espresso (30ml) = 65 mg •Double-shot espresso (60ml) = 120 mg •Latte veya Mocha (240ml) = 120 mg •Kafeinsiz kahve (240ml) = 3 mg

Alzeimer gelişmesini önlüyor

Kahvenin içerdiği kafein maddesi, Alzheimer oluşumunda rol oynayan beta amiloid birikimini önemli ölçüde azalttığı ve böylece alzheimer gelişmesini önlediği tahmin edilmektedir.

Sütle birlikte tüketilince tok tutuyor

Kahve sütle birlikte içildiğinde, vücuda dengeli protein, karbonhidrat ve yağla alındığından kişiyi daha uzun süre tok tutmaktadır. Verdiği tokluk hissi diyet yapan kişilerde fayda sağlamaktadır.

İnsülin direncini kırıyor

Kahvenin insülin direncini kırıcı etkisi bulunmaktadır. Bu etkinin azalması kişide tatlı ihtiyacını baskılar. Sürekli tatlı yeme isteği olan kişilerin bu isteklerini bastırmada kahve içmeleri önerilir.

Zindelik sağlıyor

Kahve içeriğindeki etkin kafein, zihnin uyanık kalmasını sağlayarak konsantrasyonu artırır. Zihnin daha dirençli ve uyanık olmasına yardımcı olur. Ayrıca her sabah içilen bir fincan kahve güne daha zinde ve enerjik başlamanızı sağlar.

Yağ yakımını hızlandırıyor

Kahvede bulunan kafein, vücudun yağ yakması için sinir sistemine sinyaller gönderir ve aynı şekilde kanda adrenalin düzeyini artırır. Bu durum yoğun fiziksel etkinlik öncesi bünyeyi hazır hale getirmek için faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı, sporcular antrenmanlarına başlamadan önce kahve tüketmeye özen gösterirler.

Çarpıntıya neden olmaz

Kahve bilinenin aksine çarpıntı yapmaz. Ancak tüketim miktarı kontrol altında tutulmalıdır. Vücuda alınan fazla miktar kafein çarpıntı şikayetine neden olabilir.

Kalp sağlığına faydalı

Kahvenin kalp sağlığıyla ilişkisi araştırılmaya devam ediyor ancak son bilimsel veriler kafeinli ürünlerle ritim bozuklukları arasında bir ilişki olmadığını ortaya koydu. Ayrıca başka bir araştırma sonucunda da günde birkaç fincan kahve tüketiminin kalp hastalıklarına yol açan damar tıkanıklığının önüne geçtiğini söylüyor.

Kadınlarda kalp krizini riskini azaltıyor

Kahve gözlere faydalı olabilir

Birçok bilimsel araştırma sonucuna göre kahve tüketen, özellikle kadınların kalp hastalıklarına yakalanma riski tüketmeyenlere göre %20 daha azdır.

Depresyona girme oranını azaltıyor

ABD’de yapılan bilimsel araştırmalar, günde 3-4 bardak kahve tüketiminin depresyonla mücadelede ciddi katkı sağladığını ortaya koymuştur. Düzenli olarak kahve tüketimi depresyona girme riskini %50 oranında azaltabilir.

Cilt temizliğinde kullanılıyor

Hamilelere kahve uyarısı

Kahve, granül yapılı olması sebebiyle son zamanlarda cilt temizliğinde peeling olarak tercih edilmektedir.