Kadınlar özgür mü?

Türkiye'de kadınlar özgür mü? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan' ın eşi Emine Erdoğan göre Türkiye'de kadınlar özgür. Erdoğan'ın bu sözlerini kadın derneklerine ve sivil toplum temsilcilerine sorduk. First Lady'e katılan da var katılmayan da.

MAAZ İBRAHİMOĞLU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Mısır'da yayımlanan 'Nısf el Dunia' dergisine verdiği röportajda Türk kadını ile ilgili görüşlerini açıkladı. Türkiye'de kadınların yüzde 97'sinin okuryazar olduğunu söyleyen Emine Erdoğan "Türkiye'de kadın özgürdür" ifadesini kullandı.

Hukuki engel yok, kadınlar özgür

Emine Erdoğan'ın sözlerini bulduğunu ifade eden Ak Parti İstanbul Kadın Kolları Başkanı Özlem Topal, Türkiye'nin pek çok ülkeye göre daha özgür bir ortam olduğunu söyledi. Başörtüsü dışında kadınlar için hukuki bir engelin olmadığını belirten Topal, "Kadınlar için Türkiye pek çok ülkeye göre özgür bir ortam. Türkiye'deki kadınlar geri kalmış ülkelerin problemlerini yaşamıyorlar dünyadaki genel kadın problemlerini yaşıyorlar. Özellikle eğitim hayatı konusunda kadınlar çok özgürler. 1933'te kadın oranı yüzde 10'un altında iken bugün yüzde 97 çok iyi bir rakam. Tabi yüzde olması lazım. Hedeflenen bu" dedi. "Baba Beni Okula Gönder" kampanyasının olumlu sonuçlar doğurduğuna işaret eden Topal, "AK Parti'de Emine Erdoğan'ın başında olduğu bölümde kadınlarla ilgili çok büyük çalışmalar yürütülmektedir. Baba beni okula gönder adıyla yapılan kampanyada özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde çok ilerleme kaydedildi. Okula gidenlere cüzi de olsa yardım ediliyor. Türkiye'de başörtüsü dışında kadınların önünde hukuki bir engel görmüyorum. Türkiye'de kadınların özgür olduğunu düşünüyorum" diyerek kadınların özgür olduğunu söyledi.

Başörtülü kadın ayrımcılığa maruz kalıyor

MAZLUM DER Genel Merkez Koordinatörü Nurcan Aktay ise kadınların kısmen özgür olduğunu ama kadınlara yönelik ayrımcılığın birçok alanda sürdüğünü belirtti. Kadınların temsiliyet alanında bile sorunlu olduğunu kaydeden Aktay, "Emine Hanım bunları hangi kriterlere dayanarak söyledi bilmiyorum ama mesela temsiliyet noktasına baktığımızda, kadın kollarını aşabilen, milletvekili olabilen kaç tane kadın var? Başörtüsü dediğimiz şey Müslüman kadın ve Müslüman erkek arasında ayrımcılık yaratan bir durum. Çünkü Müslüman erkek hiçbir alanda ayrımcılığa maruz kalmazken Müslüman kadın birçok yerde ayrımcılığa maruz kalabiliyor. Emine Hanım gibi İslami hassasiyeti olduğunu söyleyen ve başörtülü olan bir kadın sadece bu faktörü gözetse bile böyle bir sonucun çıkmaması gerekir" dedi.