Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Vali Şükrü Kocatepe'yi ziyaretinde yaptığı açıklamada, "e-devlet" sistemini en iyi kullanan kurumlardan biri olduklarını, yaklaşık 20 milyon kişinin ekonomik ve sosyal analizini yapabildiklerini ve ihtiyaçlarını da çıkarabildiklerini belirtti.
Şahin, "2002 yılında günlük 1 doların altında yaşayan binlerce vatandaşımız vardı. Şu anda bu sıfırlanmış durumda. Günlük 4 doların altında yaşayanlar yüzde 30'du, bu da yüzde 2'ye düştü. İlk hedefimiz bunu da sıfırlamak. Yoksulluğu azaltıp gelir dağılımını düzeltmek için çalışıyoruz. Zengin ile fakir arasındaki farkı kapatmanın mücadelesini veriyoruz" dedi.
Kadına yönelik şiddet nedenleri
Bakan Şahin, kadına yönelik şiddete karşı hukuk devletinde yapılması gereken çok şeyi yaptıklarını kaydetti.
Konuyla ilgili "dünyanın en güçlü paketini" hazırladıklarını ancak bu işin iyi bir yasal düzenleme yapılmadan düzelmeyeceğine dikkat çeken Şahin, konunun insani ve vicdani tarafının da olduğunu vurguladı.
Yasa ve yönetmelikler çıkarmanın yanı sıra sevgi, merhamet, şefkat ve rahmet duygularının toplumda çok daha güçlü olması gerektiğine işaret eden Şahin, şunları anlattı:
"Bu konular aslında bize ait duygular ama yaşanan göç, kentleşme, bilgi ve teknoloji çağının getirdiği külfetler yeni sorun alanlarını da getiriyor. Bizim bu duyguları çok daha güçlendirmemiz gerekiyor ki istediğimiz başarıyı elde edelim. Kadına yönelik şiddetten dolayı 2011'de hayatını kaybeden kişi sayısı 177'ydi. 2012'de bu sayı 155'e düştü. Bunu hızla sıfırlamaya çalışıyoruz. Ama tek boyutlu olan bir konu değil. Sorunun en büyük nedeni alkol, uyuşturucu ve madde kullanımı. AMATEM'lerin içinin çok daha güçlendirilmesi ve bunu uygulayan kişinin hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekiyor. Bunları da Sağlık Bakanlığımızla beraber çalışıyoruz."
Başkan Poyraz'ı ziyaret
Bakan Şahin, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz'ı ziyaretinde de belediyelerin insanın en temel ihtiyaçlarını giderebilme gücüne sahip bir anlayışla güçlendiğini söyledi.
Sosyal yardımların yapılmasında en büyük ortaklarının yerel yönetimler olduğunu anımsatan Şahin, geçen hafta TÜBİTAK'la tamamladıkları ve Başbakan Erdoğan'a sundukları "bütünleştirici sistemi" yerel yönetimlere açma kararı verdiklerini anlattı.
Yardım çalışmaları sistemini yerel yönetimlere açacaklarını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
"Bakanlık olarak standartları oluşturup hukuki alt yapımızı tamamladıktan sonra bu işlerin bütün işletmeciliğini yerel yönetimlere vereceğiz. Belediye kime yardım yapıyor, biz kime yapıyoruz? mükerrerliği önlemek için sistemi yerel yönetimlere açıyoruz. Kahramanmaraş'ta biz kime ne yardım yapıyoruz? Başkan sisteme bakacak ve ekibi bizim yapmadıklarımızı veya bizim yaptığımız yardım kategorisinde başka bir yardıma ihtiyaç varsa onu verecek şekilde kendilerini revize edecekler."