Kadına şiddete dur denecek

Hukukçu Cüneyd Altıparmak, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın talimatıyla hazırlanan kadına karşı işlenen suçlarla ilgili düzenlemeyi 5 başlık altında Milat için yorumladı. Buna göre, İyi hal indirim nedenleri somut olarak belirtilecek. Öldürme ve yaralama suçlarının kadına karşı işlenmesi ağırlatıcı neden sayılacak.

CÜNEYD ALTIPARMAK- ANALİZ

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ilk göreve başladığı günlerde yaptığı “iyi hal indirimi” çıkışı, toplum tüm kesimlerinden karşılık buldu. Bakan Bozdağ, “Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı”ndaki konuşmasında iyi hal indiriminin sınırlarının belirleneceğini, kadına karşı şiddet suçlarına ilişkin somut ve net adımlar atılacağını vurguladı.

Bakan Bozdağ’ın teklifinin detaylarının belli olduğunu ifade eden Av. Cüneyd Altıparmak, ‘Kadına yönelik’ şiddet’e ‘dur’ diyecek düzenlemeyi 5 başlık altında Milat’a değerlendirdi:

(1) İyi hal indirim nedenleri somut olarak belirtilecek

İyi hal indirimi dediğimiz hususları düzenleyen TCK 62. madde düzenleniyor. Bilindiği üzere failin İyi halli olduğuna kanaat getirince vicdani kanaatine göre en fazla 1/6 oranında olmak üzere cezadan indirim yapabiliyor. Misal olarak 1 yıl ceza alan birine iyi hal uygulanırsa ceza 10 aya düşecektir. Ama birtakım suçlara bu tatbik edilince toplum tarafından eleştirilmektedir. Yine sanığın giyim kuşamı, heyete hitabı gibi hususların dikkate alınarak iyi hal indirimine karar verilmesi de zaman zaman tepkiye sebep olmaktaydı. Ama artık bu mümkün olmayacak. Nitekim değişiklik ile failin tutum ve davranışları, mahkemeyi etkilemeye yönelik şekli tutumları bir indirim nedeni yapılamayacak. Hakim takdiri indirim uygularsa bunu niçin uyguladığını somut biçimde belirtecek, bunu kararına uzun uzun yazacak…

(2) Öldürme ve yaralama suçlarının kadına karşı işlenmesi ağırlatıcı neden

TCK m. 82 ile 86 maddelerde yapılan düzenleme ile bir kadına karşı yaralama veya öldürme eylemi işlenirse cezası diğerlerine göre daha ağır olacak. Daha önceden var olan düzenlemelerde sadece öldürme eyleminin bir gebe kadına karşı olması halinde ağırlatıcı neden kabul ediliyordu. Ama artık hem öldürme suçunda hem de yaralama suçunda mağdurun kadın olması cezanın artması için yeterli olacak. Böylece kasten yaralama suçunun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamayacak. Öldürme suçunun kadına karşı işlenmesi halinde “ağırlaştırılmış müebbet” cezası verilecek.

(3) Kadına işkencede alt sınır beş yıl olacak

TCK m. 94’e göre, bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında üç yıldan oniki yıla kadar hapis cezası veriliyor. Ancak yeni düzenleme ile bu suçun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı beş yıldan az olamayacak. Benzer durum TCK m.96’da düzenlenen eziyet suçu için de geçerli olacak Böylece kadına karşı eziyet suçunun alt sınırı 2,5 yıl olacak. TCK 106’da düzenlenen tehdit suçunda da kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı dokuz aydan az olamayacak.

(4) Yeni suç: Israrlı Takip

TCK’ya yeni bir madde ekleniyor. 123/A maddesine göre ısrarlı bir şekilde; fiziken takip etmek ya da haberleşme ve iletişim araçlarını, bilişim sistemlerini veya üçüncü kişileri kullanarak temas kurmaya çalışmak suretiyle bir kimse üzerinde ciddi bir huzursuzluk oluşmasına ya da kendisinin veya yakınlarından birinin güvenliğinden endişe duymasına neden olmak suç olarak düzenleniyor. Suçun cezası ise 2 yıldan 6 aya kadar hapis cezası olacak. Suçun çocuğa, ayrılık kararı verilen eşe karşı işlenmesi veya uzaklaştırma kararı olan kimsenin işlemesi halinde suçun cezası ağırlaştırılıyor ve cezası 1 ila 3 yıl arası hapis olarak belirleniyor…

(5) Kadına Karşı suç Tutuklama nedeni!

CMK m.100’de değişikliğe gidiliyor. Böylece kadına karşı işlenen yaralama suçları tutuklama nedeni olarak kabul ediliyor. Bilindiği üzere tutuklama takdiri bir durumdur. Ancak kanun bazı suçların varlığı halinde ortada delillerde varsa kuvvetli biçimde suçun işlendiğine kanaat getirilebileceğini düzenler. İşte yeni düzenleme ile CMK m.100/3-i bendi eklenerek “Kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu” tutuklama nedeni sayılan suçlar arasına alınıyor. Artık bu suçlar için tutuklama kararı verilmesi artık çok kolay olacak diyebiliriz. Bunun yanında mağdur ve katılan olan kadınlara hukuki yardım desteğinin önü açılıyor.