Kademeli emeklilik geliyor mu? Bakan Işıkhan'dan net yanıt

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milyonlarca çalışanın merakla beklediği staj ve kademeli emeklilik konusundaki gelecek beklentilerine açıklık getirdi. Bakan Işıkhan, net bir şekilde "Kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milyonlarca çalışanın merakla beklediği kademeli emeklilik konusunda net konuştu.

Bakan Vedat Işıkhan, AK Parti MYK'sının ardından "Kademeli emeklilik düzenlemesi yapılacak mı?" sorusuna "Gündemimizde staj mağdurları ve kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok." dedi.

Kademeli emeklilik nedir?

1999 yılı 8 Eylül'ünden önce işe başlayanlar için geçerli olan kademeli prim günü doldurma süresi ve buna bağlı olarak belirlenen yaş şartı, sona erdi. Bu değişiklikle birlikte, prim günlerini tamamlayan herkes emekli oldu. Ancak, 9 Eylül 1999'dan sonra işe başlayanlar için durum farklılık gösterdi. Onlar için emeklilik yaşında belirgin bir fark oluştu: EYT kapsamında emekli olanlar 43 yaşında emekli olurken, 9 Eylül 1999'da işe başlayanlar ise 60 yaşında emekli olma durumuyla karşı karşıya kaldılar.

Bu durumun ardından, 9 Eylül 1999 sonrasında işe başlayanlar kademeli emeklilik hakkı talep etmeye başladılar. Kademeli emeklilik, 8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında işe başlayanların emeklilik yaşlarının kademeli olarak belirlenmesini içeriyor. Ancak, kademeli emeklilik uygulamasının detayları, çalışanın sigorta türüne ve işe başlama tarihine göre değişebilir.