İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.
‘Toplam 50 araç ile mobil göç noktası oluşturulacak’1 Ekim'de Bursa, Adana, İzmir ve Ankara'da mobil göç nokta uygulamasının başlayacağından söz eden Yerlikaya, "Toplam 50 araç ile mobil göç noktası oluşturulacak. 1 Kasım'da toplam 153 mobil göç noktası aracı ile 30 büyükşehirde düzensiz göçle mücadele çalışmaları sürecek. 1 Aralık'tan itibaren bütün şehirlerde mobil göç noktalarımız olacak." dedi.
Her yerde kimlik kontrolü yapılacakDüzensiz göçmenlerin ağırlıklı olarak hangi ülkelerden geldiğine ilişkin soruya yanıt veren Yerlikaya, "Ağırlıklı olarak, Afganistan, Pakistan, Özbekistan, İran hududundan gelenler." ifadelerini kullandı.
Denetimlerin devam edeceğinden de söz eden Yerlikaya, "Futbol müsabakaları dahil olmak üzere her yerde kimlik kontrolü yapacağız. Ama bir turisti veya ikamet izni olan bir yabancıyı üzerinde kimlik veya pasaportu yok diye alıp, geri gönderme merkezine götürmeyeceğiz." diye konuştu.
‘42 bin 875 düzensiz göçmen deport edildi’1 Haziran- 22 Eylül tarihleri arasında 97 bin 363 düzensiz göçmen yakaladıklarını ifade eden Bakan Yerlikaya, uçakla ülkesine kendiliğinden dönüş yapan düzensiz göçmen 105 bin 488, vizesi ya da ikamet izni biten 42 bin 875 düzensiz göçmenin de deport edildiğini dile getirdi.
Diğerlerinin işlemlerinin devam ettiğini açıklayan Yerlikaya, sınırda 70 bin 796 düzensiz göçmenin de engellediğini duyurdu.
‘Adalete teslim edeceğiz başka çaresi yok’Yerlikaya, "Suçlularla mücadeleyle ilgili daha sonra yapacaklarımızı duyduktan sonra çok şaşıracağız. Varsa bir suçlu onu yakalayacağız, adalete teslim edeceğiz başka çaresi yok." dedi.
Göçmen kaçakçılığı nedir?Uluslararası çetelerin, ekonomik vaatlerle kandırdığı yoksul insanların, sonu acıklı biten kaçak yolculuğunun sonuçları kanunlarda belirtilmiştir. TCK'ya göre göçmen kaçakçılığı suçu, doğrudan maddi menfaat sağlamak üzere, yabancı uyrukluları veya yurtsuzları Türkiye'ye sokmak veya Türkiye'de sürekli oturmalarına izin verilmemiş kişilerin yasal olmayan yollardan yurda sokulması, yurttan çıkarılmasıdır. Burada, yasal olmayan yollardan ülkeye giriş yapılsa bile bu eylem göçmen kaçakçılığı işleminden sayılmayan suça girmektedir. Yine, siyasal amaçlarla gerçekleştirilen göçmen kaçakçılığı da TCK hükümlerine girmez, bu suçlar ayrıca cezalandırılır. Yasaya göre, mağdurlar suçlu sayılmaz. Suçun failleri, kaçakçılığı planlayan, uygulayan, sahte kimlik ve pasaport düzenleyen ve örgütleyenlerdir. Kaçaklar ise, suç çetelerinin eline düşmüş mağdurlar olarak kabul edilir. Faillere 8-12 yıl hapis ve en az 1 milyar lira para cezası verilir. Eylem sırasında mağdurlar ölmüşse bu cezalar katlanır.