Kabakulak hastalığı nedir? Kabakulak belirtileri nelerdir?

Bulaşıcı bir çocukluk çağı hastalığı olan ''''Kabakulak'''', virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. 5-10 yaş arasında çocuklarda görülen kabakulak hastalığı, aşısı bulunmadan önce tüm dünyada yaygın olan hastalık, üçüncü dünya ülkelerinin hala mücadele ettiği bir sağlık sorunudur.

Kabakulak nedir?

Kabakulak, özellikle kulakların yakınında bulunan ve parotis adı verilen, en büyük tükürük bezlerini etkileyen viral bir enfeksiyondur. Hastalık, yüzün her iki tarafında konumlanmış bu bezlerin birinde veya her ikisinde şişmeye neden olabilir. Adını bu tükürük bezinin kulağa yakın ve şiş olmasından alır. Kabakulak hastalığı sırasında yaklaşık %70 oranında parotis bezi tutulumu olurken, değişen sıklıkta diğer bezler ve sinirsel yapılar da etkilenebilir. Bazen kabakulak virüsü testis, yumurtalık, pankreas veya meninks (beyni ve omuriliği çevreleyen zar) iltihaplanmasına da neden olabilir. Kabakulak için antiviral etkili bir tedavi seçeneği yoktur. Tedavi sadece belirtileri hafifletmek ve kontrol altına almak için yapılır.

Hapşırma veya öksürme yoluyla yayılan virüsle temas edilmesi Enfekte bir kişi ile ortak çatal bıçak ve yemek kaplarının kullanılması Enfekte olan biriyle yiyecek ve içecek paylaşılması Öpüşmek Enfekte kişinin burnuna veya ağzına ve ardından başka yerlere dokunarak bu yüzeyleri kontamine etmesi Kabakulak belirtileri nelerdir? Etken virüs ile enfekte olmuş bazı kimselerde herhangi bir kabakulak belirtisi görülmeyebilir veya semptomlar çok hafif olabilir. Belirtiler genellikle kişi virüse maruz kaldıktan yaklaşık iki ila dört hafta sonra ortaya çıkar. Virüsle temastan sonraki belirtisiz geçen bu süreye kuluçka dönemi adı verilir. Bu zaman diliminin ardından ilk klinik belirtiler ortaya çıkar. Kabakulak ilk belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Kabakulak belirtileri nelerdir?

Etken virüs ile enfekte olmuş bazı kimselerde herhangi bir kabakulak belirtisi görülmeyebilir veya semptomlar çok hafif olabilir. Belirtiler genellikle kişi virüse maruz kaldıktan yaklaşık iki ila dört hafta sonra ortaya çıkar. Virüsle temastan sonraki belirtisiz geçen bu süreye kuluçka dönemi adı verilir. Bu zaman diliminin ardından ilk klinik belirtiler ortaya çıkar. Kabakulak ilk belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

Yorgunluk Halsizlik Genel vücut ağrıları Baş ağrısı İştah kaybı Mide bulantısı Hafif ateş Bu ilk belirtileri parotis bezinde şişlik, hassasiyet ve 38 derece ya da üzeri yüksek ateş takip eder. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde şişlik, genişleyerek kulak çevresine kadar gider ve yüzde belirgin bir asimetri meydana getirir. Her dört hastadan birinde şişlik tek taraflı görülür. Hastalarda görülebilen diğer bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Çiğneme güçlüğü Çiğneme sırasında ağrı Eklemlerde ağrı Ağız kuruluğu Hafif karın ağrısı Şişliğin olduğu yüz bölgesinde ağrı Kabakulak, nadiren yetişkinlerde de görülebilir. Belirtiler genellikle çocukluklarda görülenlerle benzerdir. Ancak bazen biraz daha şiddetli olabilir ve komplikasyon riski daha fazladır.

Parkinson nedir? Belirtileri nelerdir? Diyabet (şeker hastalığı) nedir? Belirtileri nelerdir? Vertigo nedir? Belirtileri nelerdir? Otizm Nedir? Otizm belirtileri nelerdir? Norovirüs nedir? Belirtileri nelerdir? Savant sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Sara (Epilepsi) nedir? Belirtileri nelerdir? Boğmaca nedir? Belirtileri nelerdir? Magnezyum eksikliği belirtileri nelerdir? Zona hastalığı belirtileri nelerdir? Hepatit nedir? belirtileri nelerdir? Kistik Ekinokokkoz nedir? Belirtileri nedir? Kıl kurdu nedir? Kıl kurdunun belirtileri nelerdir? Sarı Humma hastalığı nedir? belirtileri nelerdir? Tükenmişlik sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? Hepatit C virüsü nedir? belirtileri nelerdir? Sepsis nedir? Belirtileri nelerdir? Serebral Palsi nedir? Belirtileri nelerdir? Stresten beslenen 'şizofreni'nin belirtileri nelerdir? Krup Nedir? Belirtileri Nelerdir? Lyme hastalığının belirtileri nelerdir?