JASAT'tan zehir tacirlerine operasyon

Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT) tarafından Aydın'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda, zehir tacirliğinden hükümlü olarak aranan 18 şahıs yakalandı.

İçişleri Bakan Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından JASAT timlerinin, zehir tacirlerine yönelik yaptığı operasyona ilişkin bilgi verdi.

Bakan Yerlikaya paylaşımında:

"Jandarma Suç Araştırma Timleri (JASAT) tarafından Aydın'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda, zehir tacirliğinden hükümlü olarak aranan 18 şahıs yakalandı. Bu yakalananlardan 3'ü 10 yıl ve üstü ceza almış hükümlülerden oluşuyor.

Aydın İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürlüğü'nün uyuşturucu satışını engellemeye yönelik planlı çalışması kapsamında, JASAT tarafından uyuşturucu trafiğinde rol almış aranan satıcı ve kullanıcılara yönelik eş zamanlı operasyon düzenlendi. Yakalanan 18 hükümlü daha sonra cezaevine gönderildi.

Operasyonları düzenleyen kahraman jandarmalarımızı tebrik ediyoruz! Zehir tacirlerine yönelik operasyonlarımız kararlılıkla devam edecek. Adaletten kaçamayacaksınız!

Gençlerimizi ve toplumumuzu zehir tacirlerinin zararlarından korumak için canla başla çalışmaya devam ediyoruz". İfadelerini kullandı.

Jandarma Suç Araştırma Timi nedir?

Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT), Türkiye'de Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı bir özel birimdir. JASAT'ın temel görevi, jandarma teşkilatının suçla mücadele kapasitesini artırmak ve suçlarla ilgili soruşturma yapmaktır. Bu birim, jandarma teşkilatının kolluk kuvvetleri içinde özel eğitim almış personelden oluşur ve çeşitli suçların araştırılması, soruşturulması ve çözülmesi için görevlendirilir.

Jandarma Suç Araştırma Timi görevleri

Jandarma Suç Araştırma Timi'nin (JASAT) görevleri şunlardır:

Sorumluluk bölgesinde nitelikli asayiş suçlarına ilişkin yasa dışı faaliyetleri tespit etmek ve suç ve suçlu bağlantılarını ortaya çıkarmak.

Suç işlemiş kişilerin takip edilip yakalanması için komşu iller/ilçelerde görevli JASAT birimleriyle bilgi paylaşımında bulunmak ve koordinasyonu sağlamak.

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 135. maddesi kapsamında bulunan faili meçhul olayların aydınlatılması ve kaçak durumda olan sanıkların yakalanması için Cumhuriyet Savcısının talimatını alarak olayı aktif olarak soruşturmak.

Soruşturulan suça özgü saha çalışmaları yapmak, istihbarat tekniklerini ve taktiklerini kullanarak bilgi toplamak ve gerektiğinde istihbarat kaynaklarını kullanmak, bu bilgilerin yetkisiz kişilere sızmasını engellemek.

Sorumluluk bölgesinde meydana gelen nitelikli asayiş olaylarını günlük olarak izlemek ve gerektiğinde olaylar arasında karşılaştırmalı vaka analizi yaparak olaylar arasındaki ilişkileri belirlemek.

Emniyet ve asayiş hizmetlerini artırmak için suç ve suçlu profil analizi yapmak.

Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 135. maddesi kapsamındaki suçlar ve her türlü hırsızlık olaylarının aydınlatılması için analizler yapmak, gerektiğinde olay yerine giderek olay yeri inceleme birimiyle işbirliği yaparak suç soruşturmasına destek vermek.

Koruma altındaki kişileri koruma görevini yerine getirmek gibi sivil araçlar ve sivil kıyafetlerle icra edilebilecek diğer görevleri yapmak ve bu görevi asli olarak yerine getiren birimleri desteklemek.