Japonya'dan PKK itirafı: Bu yanlıştan geri döndük

Japonya Kamu Güvenliği İstihbarat Teşkilatı (PSIA) Kôançôsaçô Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı, ülkelerinin 'Uluslararası Terörizm Görünümü 2023' raporunda PKK'nın yer almamasının bir hata olduğunu ve bu yanlıştan geri dönüldüğünü açıkladı.

Japonya'nın başkenti Tokyo'nun Kasumigaseki bölgesinde bulunan PSIA Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı, AA muhabirine ismini paylaşmadan yaptığı açıklamada, "Uluslararası Terörizm Görünümü 2023" raporunda terör örgütü PKK'ya başlangıçta yer verilmemesi konusunda bilgi verdi.

Yetkili, PKK'nın ülkesinde "Uluslararası Terörizm Görünümü 2023" raporunda yer almasının bir hata olduğunu kabul ederek, bu hatadan geri dönüldüğünü ifade etti.

PKK'nın terör örgütü listesinde yer almamasının yanlış anlaşılmaya neden olduğunu kabul eden yetkili, "Uluslararası Terörizm Görünümü 2023, bir nevi yanlış anlaşılmaya yol açtı. Yanlış anlaşılmaya yol açan kısımlar bulundu, bunları sildik, kaldırdık. dedi.

Yetkili, rapora ilişkin olarak, "Bu konuda Uluslararası Terörizm Görünümü 2022 raporuna başvurunuz." şeklinde bir bilgilendirme eklediklerini belirtti ve ayrıca internet sitelerini güncellediklerini vurguladı.

PKK'yı ve eylemlerini kınıyoruz

Japonya'nın PKK'yı terör örgütü olarak tanıma politikasında herhangi bir değişiklik olmadığını vurgulayan yetkili, "Japonya'nın politikası aynı şekilde devam ediyor ve bu konuda ufak da olsa bir değişiklik olmamıştır. PKK'yı ve eylemlerini kınıyoruz, bundan önce de kınamıştık ve bundan sonra da kınamaya devam edeceğiz, bu önemli bir nokta." şeklinde konuştu.

Yetkili, Türkiye-Japonya ilişkilerini 1890'da Japonya açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyni'nin manevi mirası üzerine inşa edildiğini hatırlatarak, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 2024 yılında 100. yılını kutlamaya hazırlandığını söyledi.

Ne olmuştu?

Japonya Adalet Bakanlığına bağlı olan Kamu Güvenliği İstihbarat Teşkilatı (PSIA), "Uluslararası Terörizm Görünümü 2023" raporunu güncellerken, başlangıçta PKK'ya yer vermemişti. Kasım ayında Türk basınına yansıyan bu durum, Türk kamuoyunda bir tepki ve dikkat çekmişti. Raporun ilk yayımlandığı hali, El-Kaide, Boko Haram, Eş-Şebab, DEAŞ, Japon Kızıl Ordu, ve Aum Şinrikyo gibi ulusal ve uluslararası terör örgütlerini içeren bir liste sunmuş, ancak PKK'nın adı listede bulunmamıştı.

Ancak, Japonya'nın Ankara Büyükelçiliği 6 Aralık'ta bir açıklama yaparak, PSIA'nın terör örgütleri listesine PKK'nın dahil edildiğini belirtti. Açıklamada, Japonya hükümetinin 2002 yılından itibaren PKK'yı mal varlığının dondurulması gereken terörist ve benzeri örgütler arasına dahil ettiği ve PKK tarafından gerçekleştirilen terör eylemlerini kınadığı ifade edildi.

Bu gelişme, Japonya'nın terör örgütleriyle mücadeledeki kararlılığını vurgulamış ve Türkiye-Japonya ilişkilerinde bir dizi diplomatik tepkiye neden olmuştur. PSIA'nın internet sitesinde yapılan güncellemenin, terörle mücadeledeki uluslararası çabalar ve işbirliği bağlamında önemli bir adım olduğu belirtilmiştir.