Japon bilim insanları, "LignoSat" adını verdikleri ahşap uydu geliştirdiler. Uydu, manolya ağacından üretilirken uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılan deneylerde manolya ağacının çatlamalara karşı daha dayanıklı olduğu tespit edildi.
Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Ormancılık tarafından geliştirilen ahşap uydu, çevreci bir alternatif sunmayı amaçlıyor. Hazırlıkları tamamlanan uzay aracının bu yaz fırlatılması planlanıyor.
Japon astronot ve uzay mühendisi Takao Doi, tüm uyduların Dünya atmosferine geri dönerken yanarak küçük alüminyum parçacıkları saçtığını ve bunun çevreyi etkileyebileceğini belirtti.
Çok küçük hasarlar aldıUzay koşullarında test edilen ahşap örneklerde hiçbir bozulma veya değişim görülmedi. Laboratuvar testlerinin ardından örnekler Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderildi ve burada da test edildi. Uzaydaki testlerde de ahşap örneklerin çok küçük hasarlar aldığı tespit edildi.
uzayda 6 ay kalacakUydunun yapımında birkaç ağaç denendi ancak manolya ağacı tercih edildi. Maruta, uydunun ahşap yapısının uzaydaki performansını değerlendireceğini ve ahşabın dayanıklılığını test edeceğini belirtti. Uydu, uzayda 6 ay kalacak ve performans verileri toplanacak. Uydunun 2023'te fırlatılması planlanmıştı ancak çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle fırlatma ertelendi.
Daha önce Finlandiya merkezli start-up Arctic Astronautics, "WISA Woodsat" adını verdikleri ahşap bir uydu geliştirmişti. Ancak şirket, "bürokratik engeller nedeniyle" uyduyu henüz fırlatamadı.