James Webb bilinen en uzak galaksiyi yakaladı

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Kozmik Şafak döneminde oluşan ve bilinen en uzak galaksiyi görüntüledi.

NASA, yaptığı basın açıklamasında "Kozmik Şafak"ın, Büyük Patlama'dan sonraki ilk birkaç yüz milyon yıl içinde, ilk galaksilerin doğduğu dönem olduğunu belirtti.

Uluslararası gökbilimcilerden oluşan bir ekip, JWST Gelişmiş Derin Galaksi Dışı Araştırma (JAMES) programı kapsamında, Ekim 2023 ve Ocak 2024'te Webb teleskopunu kullanarak galaksileri gözlemledi.

'Galaksinin çapının bin 600 ışık yılından fazla'

Bu süre zarfında ekip, Büyük Patlama'dan yalnızca 290 milyon yıl sonra oluşmuş, NASA'nın "rekor kıran galaksi" olarak adlandırdığı galaksinin spektrumunu topladı.

Galaksinin çapının bin 600 ışık yılından fazla olduğu tespit edildi. İtalya'daki Scuola Normale Superiore'den Stefano Carniani ve Arizona Üniversitesi'nden Kevin Hainline, Ocak 2024'te Webb’in Yakın Kızılötesi Spektrografı (NIRSpec) ile JADES-GS-z14-0 olarak bilinen galaksiyi yaklaşık 10 saat boyunca gözlemlediklerini NASA'ya bildirdi.

Galaksinin ışığının, büyüyen bir süper kütleli kara deliğin yayılımından değil, genç yıldızlardan geldiği düşünülüyor. Yıldız ışığı ayrıca galaksinin Güneş'in kütlesinin birkaç yüz milyon katı olduğunu gösteriyor. Bu, galaksinin 300 milyon yıldan kısa bir sürede nasıl bu kadar parlak ve kütleli bir hale gelebildiğine dair yeni gizemler ortaya çıkarıyor.